Seizoen afgelopen is winterslaap? Echt niet!

Category: Clubnieuws 271

Het seizoen is afgelopen, de laatste wedstrijd is gespeeld! Alhoewel, dit jaar viel het niet mee: de laatste wedstrijden verregend, verplaatst en uiteindelijk toch niet meer gespeeld. Einde seizoen, rust tot de zaaltrainingen weer beginnen, toch? Voor de spelers is dat inderdaad het geval. Voor coaches, commissieleden en bestuurders zeker niet. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen starten namelijk al in september. We geven je graag een kijkje achter de schermen:

Teamindelingen

Om te beginnen: de teamindelingen. Zeker in de jeugdteams zijn er elk jaar verschuivingen. Spelers moeten vanwege hun leeftijd naar een andere klasse, nieuwe teams worden geformeerd. We houden altijd het ‘kunnen’ van het kind in acht, maar kijken ook naar hoe we het beste de teams formeren voor de vereniging. Het ideale plaatje is in elke leeftijdsklasse (Beeball, Pupillen, Aspiranten en Junioren) uitkomen met minimaal 1 team, zodat iedereen een passend team heeft. Het allermooiste is 2 teams per categorie, een team voor de meer ervaren spelers en eentje voor de minder ervaren. Helaas hebben we die luxe vaak niet en is het een flinke puzzel om de teams met voldoende spelers rond te krijgen. Dit kan ertoe leiden dat vriendjes / vriendinnetjes uit elkaar gehaald worden, jongere spelers eerder overgaan of oudere spelers nog een jaartje blijven. Dit resulteert soms in pittige discussies met ouders, waar je niet altijd vrolijk van wordt. We gebruiken winterperiode om deze gemoederen te sussen, zodat de rust weer gekeerd is, zodra we weer naar buiten gaan.

Coachingstaff

Als de teams min of meer rond zijn, wordt het zaak de coachingstaff compleet te krijgen. In veel gevallen blijven de coaches bij een team, maar soms schuiven ze door naar een ander team of houden ze er om welke reden dan ook mee op. In dat geval moeten we hard op zoek naar nieuwe mensen. Altijd een flinke klus: er zijn steeds minder mensen bereid zich volledig in te zetten voor een team. Coaching vraagt nogal wat van iemand: minimaal 1x in de week trainen en een wedstrijd, maar ook de voorbereidingen eromheen (de aanwezigheid, voldoende auto’s en kantinediensten). Het zoeken van de coaching voor de hogere (senioren) teams is helemaal een uitdaging; daar komt vaak ook nog een budget bij kijken.

Wintertraining

Nu de teams en coaches bekend zijn, gaan we op zoek naar zalen voor de wintertraining. Wie wil wanneer de zaal in? En een grote uitdaging: wanneer zijn zalen beschikbaar? Wij zijn een buitensport en gebruiken maar heel beperkt zaaluren. We moeten het doen met de ‘left-overs’. De zaalsporten hebben natuurlijk de populaire uren, doordeweeks van ongeveer 19.00 – 22.00 uur. En laten dat nou net de uren zijn die wij ook heel graag willen. Tel daarbij op dat niet alle zalen geschikt zijn (bijvoorbeeld met veel ramen) en dat we in sommige zalen niet welkom zijn: dan zal je begrijpen dat dit elke winter weer een hoofdpijnklus is.

Wedstrijdsecretaris

Ondertussen zijn andere clubs met dezelfde zaken bezig en komen de verzoeken alweer binnen voor de oefenwedstrijden in maart/april. Daar zit de wedstrijdsecretaris bovenop, want anders grijpen we mis. Dan zijn er straks teams die niet spelen of alleen verre uitwedstrijden hebben. Ook dit is altijd een reuzepuzzel, als het gaat om veldindelingen en de verzoeken die een paar maanden lang gestaag binnenkomen. Zodra de competities bekend zijn, start weer een flinke klus voor de wedstrijdsecretaris: klopt de veldbezetting, verplaatsverzoeken van coaches en houdt de bond rekening met onze geplande activiteiten en ‘onze’ zomerstop. Vervolgens gebeurt het altijd wel dat een team zich terugtrekt en een nieuwe competitie volgt, waardoor de wedstrijdsecretaris alle checks weer opnieuw moet doen.

Commissies

De commissies leggen in de winterperiode de kalender en activiteiten vast: wat organiseren we aankomend seizoen voor wie? En vooral: wanneer en door wie? Het is belangrijk de agenda rond te krijgen, voordat de competitie bekend is, dan houdt de bond er nog min of meer rekening mee. Daarnaast is de winterperiode bij uitstek geschikt om de commissies weer op volle sterke te krijgen. Het gebeurt met enige regelmaat dat iemand aan het eind van het seizoen stopt met zijn/haar commissietaak. Nu we niet trainen of spelen, gebruiken zij de ‘vrije’ avonden om bij elkaar te komen en te kijken in welke samenstelling de commissie volgend jaar verder gaat.

Bestuur

Ook de bestuursleden zitten in deze winterperiode niet stil: de jaarvergadering worden voorbereid en de financiën op een rijtje gezet. Er is meer tijd om het beleidsplan erbij te pakken, we maken plannen voor het komende jaar en er vinden volop meetings plaats. Het cluster houdt zijn evaluatie: . De bonden houden hun jaarvergaderingen (waar o.a. gestemd wordt voor aanpassingen, aanscherping van regels) en clusterevaluaties (wat ging er goed afgelopen seizoen, wat kan er beter en welke regels veranderen) . Met de gemeente gaan we om de tafel over veldonderhoud en ook besteden we veel tijd aan het opzetten van een ‘train de trainer’ traject: wat kunnen we de coaches in winterperiode aan kennisverrijking bieden voordat we weer naar buiten gaan, want dan wordt het weer ‘te druk’.

Al deze mensen zijn dolblij dat ze half april weer ‘de wei’ in mogen en 2 tot 3 keer per week op de club zijn. De competitie is bekend, alles loopt weer op rolletjes, er is weer regelmaat. We doen deze winterklussen met liefde, maar kunnen niet wachten tot het nieuwe seizoen weer begonnen is!

Related Articles