Clubheld: Inge Groot

Category: Clubheld 83

In deze rubriek brengen wij verschillende leden onder de aandacht die veel werk voor de club verzetten. Op deze manier geven wij hen de spotlight die ze verdienen én hopen wij andere mensen te enthousiasmeren om samen met hen de club nog mooier te maken!

1. Kan je in het kort uitleggen wie je bent?

Inge Groot (58), getrouwd, een dochter van 19 jaar. We zijn alle drie actief in softbal; ik vanaf de middelbare school en mijn man en dochter eigenlijk vanaf een jaar of 5, 6. Ik ben crisismanager bij Booking.com en werk full-time. Deels vanuit huis, deels vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam.

2. Hoe lang ben je al lid van de Hurricanes?

Ik ben lid geworden van de Hurricanes toen we van Alkmaar naar Hilversum verhuisden, in 2006.

3. Hoe lang doe je al vrijwilligerswerk voor de Hurricanes?

Vanaf het moment dat mijn dochter bij de Beeballers ging spelen, in 2008. Ik heb me toen vrijwel meteen aangemeld als hulp-coach en -trainer omdat er grote behoefte was aan kader.

4. Waarom doe je eigenlijk vrijwilligerswerk?

Waarschijnlijk geldt voor veel ouders dat ze het leuk vinden om hun (jonge) kinderen actief te volgen tijdens hun sport, en als je dat kunt doen door een rol te spelen in de training en de coaching, is dat nog leuker. Zo is het begonnen. En als je eenmaal een rol vervult binnen een vereniging, komen er vanzelf meer taken op je pad.

5. Wat voor taken doe je allemaal?

Zoals gezegd: begonnen met trainen/coachen van de jonge Beeballertjes. Omdat ik zelf ook competitie speelde, draai je dan ook regelmatig kantinediensten. Tijdens evenementen loop ik rond met mijn camera om foto’s te maken, of om organisatorische taken te vervullen. De afgelopen jaren heb ik Denise Ultee geholpen met de training en coaching van het Junioren Softbal team en ik ben nu nog steeds actief als assistent-trainer van de Heren Softbal teams. Sinds een aantal jaren leg ik mij ook steeds meer toe op het scheidsrechtersvak en leid ik wedstrijden van junioren tot en met senioren. Als Verenigings Coordinator Officials probeer ik er bovendien voor te zorgen dat we leden en ouders enthousiast maken voor een rol als scheidsrechter of scorer.

6. Welk taken vind je het leukste om te doen en waarom?

Ik ben dol op scheidsen, omdat ik dan invloed kan uitoefenen op het verloop en de sfeer van een wedstrijd. Bij jongere teams neem je meer een mentor-rol aan, waarbij je bijvoorbeeld een catcher even een seintje geeft om anders te gaan zitten of voor de plaat te gaan staan bij een veldactie. Of je fluistert tegen een meisje aan slag dat ze iets verder van de plaat af moet staan of even haar voeten anders neer moet zetten. Ik ben tijdens jeugdwedstrijden ook meestal iets soepeler in mijn beslissingen. Bij senioren teams gaat het er heel anders aan toe en moet je soms door heel gedecideerd te zijn de gemoederen bedaren en respect afdwingen. Als je dat meteen kunt doen, komt dat de sfeer in een wedstrijd en het verdere verloop ten goede.

7. Waar ben je het meest trots op in wat je doet/gedaan hebt?

Eh…. trots? Ik zou het niet weten. Ik heb heel erg veel plezier in wat ik doe en als de vereniging daar baat bij heeft vind ik dat fijn. Misschien het feit dat Louise mij altijd als scheidsrechter achter de hand heeft als ze niemand anders kan vinden? Dan heeft ze tenminste één probleem minder.

8. Zijn er taken waar je wel hulp bij zou willen gebruiken?

Het enthousiast maken van leden of ouders voor een scheidsrechter taak is niet eenvoudig. Lang niet iedereen voelt zich comfortabel achter de plaat en sommigen vinden zo’n rol zelfs verschrikkelijk! Het zou heel erg helpen als coaches van de verschillende teams meer oog zouden hebben voor spelers die potentieel tot een goede scheidsrechter kunnen uitgroeien. Als we een overzicht hebben van jongens en meisjes die we kunnen begeleiden en opleiden, zou dat heel fijn zijn.

9. …of eventueel over zou willen dragen aan iemand anders?

Eigenlijk niet. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik weet welke taken niet bij mij passen. Die verplichtingen ga ik dan ook niet aan. Is niet goed voor mij, en niet goed voor de club. We zijn als vereniging bijvoorbeeld al enige tijd op zoek naar een Coördinator Softbal. Technisch gezien zou ik dat heel goed kunnen, maar ik weet van mezelf dat ik daar niet blij van word. En dan ga ik me ergeren aan dingen en raak ik gefrustreerd. Dat moet niet. Het helpt als je jezelf goed kent en weet waar je sterke en zwakke punten liggen.

10. Waarom zou eigenlijk iedereen een clubheld moeten willen worden?

De moeilijkste vraag als laatste…… Ik weet niet of je ‘een clubheld’ moet willen zijn. Het is natuurlijk heel fijn en belangrijk als de vereniging blij is met wat je doet. Maar ik zou toch zeggen: zoek vooral taken die jezelf een goed gevoel geven. Dan is de kans het grootst dat je ze lange tijd blijft doen en die continuïteit is absoluut in het voordeel van de club. Ik denk wel dat sommige leden en ouders vaker een (kleine) bijdrage kunnen leveren. De ervaring leert namelijk dat je niet weet hoe leuk het is om deel uit te maken van de groep mensen die onze club op allerlei manieren bestiert, als je er niet een keertje aan mee doet. En wees vooral niet bang dat je meteen voor jaren vastzit aan een taak! Je beslist uiteindelijk zelf wat je wel en niet bijdraagt. Maar ik zou het gevoel niet willen missen dat ik een integraal onderdeel ben van deze heerlijke club. Als ik wil kan ik elke avond even langswippen (met of zonder honden) om een kopje koffie te drinken, naar een training te kijken of gewoon even met Louise of Ellen of Els of wie er dan ook maar op de club is, een kletspraatje te maken. Dat klinkt alsof ik volstrekt geen sociaal leven heb in het softbalseizoen en misschien is dat ook wel zo. Maar ik geniet er nog steeds met volle teugen van.

Related Articles