Anneke Groeneveld

Deze keer is Anneke Groeneveld aan de beurt. Anneke is één van de drijvende krachten binnen ASC Hilversum. Zij runt samen met een aantal mensen de jeugdcommissie en doet dit met enthousiasme en veel plezier. Treedt niet altijd op de voorgrond, maar verzet achter de schermen bergen werk. Een “pleaser”die het anderen graag naar de zin maakt. Ook als coach bewaren veel speelsters goede herinneringen aan haar warme aanpak en persoonlijke aandacht die ze voor ieder heeft. Een “superheld”, om maar in het thema van de kinderboekenweek te spreken. Een “superheld”voor ASC Hilversum Hurricanes. Tijd om met haar eens in het verleden, heden en toekomst te duiken.

Naam:
Anneke Groeneveld

Leeftijd:
50 jaar

Coacht en traint nu:
Softbal aspiranten en dames 3 (alleen trainen).

Positie:
In de buurt van het 3e honk

Trainingen per week:
2 a 3

Wanneer begonnen met softbal?
Toen ik 17 was. Is al zo lang geleden dat ik het niet meer precies weet………

Hoe lang bij Hilversum Hurricanes gespeeld?
Denk een jaar of 8 voordat ik naar Wijk bij Duurstede gegaan ben om te coachen. Later toen ik weer terug kwam heb ik het nog een paar keer bij de recreanten geprobeerd, maar omdat ik in de tussentijd tijdens een badmintonwedstrijd mijn achillespees afgescheurd heb en lopen dus wat moeilijker gaat, was dat geen succes!

Leukste seizoen?
Als speelster toen wij met Dames 2, met als coach Cees van Binsbergen, met twee vingers in onze neus kampioen werden. Coach bijna overspannen aan het einde van dat seizoen want het viel niet mee om dit zooitje ongeregeld onder de duim te houden. Als coach heeft ieder seizoen zijn leuke gebeurtenissen, maar het mooiste blijft natuurlijk Nederlands Kampioen met onze softbal pupillen met Eef en Rita en een paar jaar eerder Nederlands Kampioen met het Regioteam van Midden-Nederland met Adri van Almere ’90. Later zijn wij met de softbalaspiranten ook nog kampioen geworden samen met Jos en Jos. Het allereerste seizoen als coach bij Wijck Lions werden wij ook met vlag en wimpel kampioen. Dit kwam eerlijk gezegd meer doordat er nu wekelijks getraind werd en het enthousiasme van de speelsters was echt verbazingwekkend. Met veel speelsters hebben wij nog steeds contact en dat zegt toch genoeg.

Wanneer overstap gemaakt naar andere vereniging?
Nu ongeveer 25 jaar geleden naar Wijck Lions. Een goede kennis van ons heeft de vereniging Houten opgericht en daar heb ik, als vriendendienst, ook nog twee seizoenen het damesteam van Houten getraind in de winter.

Waarom?
Toen het met het eerste damesteam niet zo lekker liep en Wijck Lions mij vroeg om daar coach van hun eerste damesteam te worden was de keuze niet moeilijk. Vooral ook omdat het een kleinere vereniging was/is met veel enthousiaste leden waar ik echt mijn ei kwijt kon.

Favoriete positie toen je zelf nog speelde?
De posities catcher en korte stop heb ik altijd met veel plezier bezet.

Wat trekt je aan in deze positie?
Lekker veel te doen…


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een wedstrijd om nooit te vergeten?
De kampioenwedstrijden genoemd bij punt 8, maar ook wedstrijden waarbij er dingen ineens lukken waar je al tijdenlang samen op traint of als er sommige speelsters ineens boven zichzelf uitstijgen en dingen gaan doen waarvan jij allang weet dat ze dat kunnen/weten maar waar zij zelf verbaasd van staan.

Een wedstrijd om snel te vergeten!
Die wedstrijden ben ik al vergeten. Snel hè!

Idool:
Dat was vroeger en heb ik nu de leeftijd niet meer voor (toch?)

Favoriete club: In Nederland? In Amerika?
Open deur……..die van ons natuurlijk en Wijck Lions ook nog wel hoor!

Waar coach je in 2020?
Dan ben ik al bijna 60 en hoop ik toch wel met coachpensioen. Dat ouwe w..f hebben ze dan vast niet meer nodig en ik weet zeker dat er tegen die tijd al een heleboel nieuwe goede coaches opgestaan zijn.

Hoe ga je dit bereiken?
Wij zijn als jeugdcommissie/-coaches nu al druk bezig met het “opleiden” van de jeugd en dat loopt hartstikke goed. Ik ga hier geen namen noemen, maar als je op de website kijkt naar de teams en bijbehorende coaches dan zie je zelf dat de nieuwe lichting drukdoende is.

En als het niet lukt?
Dit is al gelukt en daar plukken wij de komende jaren de vruchten van.

Wat zijn je sterke punten?
Ik denk toch organisatie.

Welke punten moet je nog verbeteren?
Af en toe een beetje kort door de bocht……………

Waar ben je trots op?
Op spelers en speelsters die bij ons opgeleid zijn en bij een andere vereniging goed presteren. Ik vind het heel leuk als ik in het weekend radio M Utrecht aan heb en dan regelmatig onze spelers/speelsters voorbij hoor komen! En natuurlijk dat het bij onze vereniging steeds beter gaat en er wekelijks nieuwe jeugdleden bijkomen.

Welke kwaliteiten moet een succesvolle softballer bezitten?
Vooruit denken en snel handelen. Veel trainen en veel wedstrijden op niveau spelen. Tegenwoordig is het voor sommige speelsters erg moeilijk om zich volledig in te zetten voor het team. Ze moeten nu zo veel meer dingen dan wij, maar als je echt wilt dan kan je heus wel spelen en studeren………een kwestie van prioriteiten.

Werk:
Al bijna 30 jaar bij Abbott in Weesp (voorheen Philips, Duphar en Solvay) en het grootste gedeelte van mijn vrije tijd besteed ik aan de club.

Kom je nog wel eens bij Hilversum Hurricanes?
Sommige mensen vragen of ik er woon……snap ook niet hoe ze daar bij komen, maar buiten het coachen en trainen ben ik samen met Marjanne druk met het materiaal en ben ik ook nog Jeugdcoördinator met alle bijbehorende vergaderingen. Al met al best druk, maar daar kies ik zelf voor en zolang ik het nog leuk vind past het allemaal prima!