René Tuinman

Toen Hilversum nog Donar heette en op het sportpark speelde werd René lid van de onze vereniging. Hij trad in de voetsporen van zijn vader en kon een aardig balletje slaan en gooien. Net als iedere honkballer destijds voetbalde hij er ook bij en dat deed hij bij ’t Gooi. In 1986 was ook René een van de spelers die Nederlands kampioen werden. Een onvergetelijke gebeurtenis en historisch moment voor onze vereniging. René is een echte teamspeler en toen we het herensoftbal weer nieuw leven in gingen blazen zei hij meteen volmondig ja. En sindsdien maakt hij zich niet alleen druk om het softbal, maar zet hij zich ook in voor het honkbal en sinds kort ook voor de Club van 50! Een echte clubman dus. Tijd om nader kennis te maken met onze coach van honkbal 1.


ReneTuinmanNaam: 
René Tuinman

Leeftijd: 51

Speelt nu bij: Hilversum Hurricanes Herensoftbal en coach Honkbal 1

Positie: 2e Honk (softbal) en coach.

Trainingen per week: 1

Wanneer begonnen met honkbal? op 10 jarige leeftijd in de Bleesing (huidige pupillen) onder Floor Blaauw.

Hoe lang bij Hilversum Hurricanes gespeeld? vanaf mijn 10de tot mijn 29ste. (1971-1990). Daarna weer vanaf 2011 tot nu.

Leukste seizoen? Eigenlijk de onderverdeling tussen actief speler en als coach. Als actief speler het jaar dat we voor het eerst Nederlands Kampioen Softball werden in Bloemendaal (1986).  Als coach van de Honkbal mannen vorig jaar waarin we met sprongen vooruit gingen, heel goed gingen honkballen en uiteindelijk 2de werden en ook nog promoveerden naar de 3e klasse.

Wanneer overstap gemaakt naar andere vereniging? Nooit naar andere vereniging geweest. Wel tussen 1990 en 2010 niet meer op de club geweest.

Waarom? Ik was in die periode niet meer actief aan het sporten. Pas nadat ik 60kg was afgevallen ben ik weer gaan softballen, toen Erik Ultee het plan had opgevat om het herensoftbal weer nieuw leven in te blazen.

Favoriete positie? 2de Honk, vroeger ook catcher.

Wat trekt je aan in deze positie? Op deze positie ben je wat meer met andere zaken bezig als alleen het fielden. Op drie of op korte stop staan de beste fielders. Je bent bij elk mogelijk dubbelspel betrokken.

Een wedstrijd om nooit te vergeten? Waarom? De finale van het Nederlands kampioenschap in 1986 .Ik scheurde in de kwartfinale tegen OVVO mijn hamstring. De volgende dag moesten we de halve Finale en eventueel Finale spelen. De hele avond en ochtend ben ik door onze toenmalige Fysio Frits Budding behandeld om toch te spelen, dat lukte gelukkig ook. Toen we eenmaal de finale moesten spelen stonden er enige spelers stijf van de spanning. Waaronder onze eerste werper Boy Laclay, die bij het warmgooien zelfs over de backstop gooide. Ook enkele slokken whisky hielpen niet en toen moest onze beste fielder Nelson Orman op de heuvel. Het kwam toch nog goed en we wonnen de finale.

Een wedstrijd om snel te vergeten! Waarom? Ik heb eigenlijk geen wedstrijden om snel te vergeten.

Idool: Dustin Pedroia 2de Honkman van de Boston Red Sox. Waarom, kan ik alleen maar verwijzen naar YouTube of MLB.com of dergelijke om dat te laten zien. Een no nonsense speler met geweldige acties en héél misschien wel de beste speler van dit moment(met een gekleurde bril op gezien).DustinPedroia

Favoriete club: In Nederland? In Amerika? Ging vroeger wel eens bij HCAW kijken gezellig met een biertje. In Amerika volg ik heel nauw alles wat met de Boston Red Sox te maken heeft. Ik kijk zo’n 3 a 4 wedstrijden per week live van de Red Sox. Al vanaf 2002 fan, 2 worldseries gewonnen in die tijd 2004 en 2007. Hoop snel een keer naar Fenway Park te gaan.

Waar speel je in 2020? Ik ben dan niet meer op leeftijd om te spelen, denk ik. Maar als het maar even kan dan wil ik wel op één of andere manier actief blijven. Slowpitch of een ander initiatief binnen de vereniging. Want er zijn genoeg “oudere jongeren” die actief willen blijven.

Hoe ga je dit bereiken? Fit blijven, ik heb genoeg jaren weggegooid op dat gebied

En als het niet lukt? Op de achtergrond bij de club betrokken blijven.

Wat zijn je sterke punten? Gebruik maken van de sterke punten van anderen. Ik heb een aantal mensen om mij heen met heel veel kwaliteiten, die mij helpen om het honkbalniveau op een hoger niveau te brengen. Die mensen wil ik toch even noemen want deze mensen maken dat ik een heel makkelijke taak als coach heb. Trainers/specialisten als John Muller, Frits Budding, Erik Ultee, Timo van Ancum en Sedley Karel helpen ieder op hun manier om de honkbaltak verder te laten groeien en doorgroeien naar een zeer acceptabel niveau.

Welke punten moet je nog verbeteren? Bepaalde spelsituaties beter “lezen” en op anticiperen.

Waar ben je trots op? Op de spelers van ons huidige eerste honkbalteam. Je moet het zondags zien om dit te begrijpen. Het aantal toeschouwers groeit dan ook met de week, want ook na de promotie draaien we ook nu weer bovenin mee.

Welke kwaliteiten moet een succesvolle honkballer bezitten? De wil om nog beter te willen worden, ook als je al goed bent.

Studeert/werkt bij: Univé Verzekeringen, inmiddels al sponsor van de club.

Wat doe je nu? Spelen bij herensoftbal. Coach bij Honkbal 1.

Heren1

Graag wil ik de aandacht vragen voor de heren Honkballers binnen de vereniging. Deze tak heeft binnen de vereniging jarenlang een bescheiden positie ingenomen. Echter hebben zowel het eerste als het tweede team een geweldige progressie doorgemaakt de laatste 2 jaren. Dat heeft geresulteerd in twee super gemotiveerde teams die beiden bovenin hun competities meedoen en allebei de wil hebben om ook op een hoger niveau te willen spelen. Al zo’n 30 actieve honkballers verdeeld over 2 teams en ook de junioren en aspiranten die eraan komen, geven een veel belovende toekomst voor het honkbal binnen de vereniging. Geef deze jongens ook de aandacht en kom eens kijken naar hun wedstijden. Ook op bestuurlijk vlak verdient de honkbaltak alle aandacht.