Timo van Ancum

De eerste uit de serie is de zoon van Cees en Jacinta en broer van Kirsten en Jeanine: TIMO VAN ANCUM.

In zijn pupillentijd was ik (Erik Ultee) samen met Marvin Sprong de coach van Timo. Toentertijd nog een bescheiden jongetje met wat faalangst. Samen met zijn vrienden Kevin, Thomas en Sedley was hij de hele dag (en nacht) bezig met honkbal. De hele dag liep hij met zijn handschoen aan de ene hand en de knuppel in zijn andere hand. En ’s avonds bekeek hij de wedstrijden uit de Major League, sorteerde zijn baseballcards of speelde honkbal op de computer. Twee of drie achtereenvolgende jaren werden we kampioen met dit pupillenteam en speelden in de hoogste klasse. We hadden toen al een voorgevoel dat een paar van deze jongens het weleens ver zouden kunnen schoppen, en we hebben gelijk gekregen. Timo heeft onlangs zijn debuut gemaakt in de hoofdklasse en heeft een goede indruk achtergelaten. Of het goed genoeg was zal de toekomst uitwijzen.
 
Naam:
Timo Van Ancum

Leeftijd:
19

Speelt nu bij:
UVV. Ik speel op dit moment voornamelijk in het eerste, maar ik moet wel goed presteren, anders moet ik terug naar de Rookies.

Positie:
Pitcher

Aantal trainingen/wedstrijden per week?
Training op dinsdag, wedstrijden op donderdag, zaterdag en zondag.

Wanneer begonnen met honkbal?
Ik ben denk ik in januari 1996, op vier jarige leeftijd, begonnen met honkbal, in de peanuts bij ASC Hilversum.

Hoe lang heb je bij Hilversum Hurricanes gespeeld?
Ik heb mijn hele peanut -, pupillen -, en aspirantentijd bij Hilversum gespeeld. In feite is daar dus mijn honkbalbasis gelegd. In totaal heb ik dus 10 jaar bij Hilversum gespeeld, waarna ik naar UVV ging (moest).

Leukste seizoen?
Mijn leukste seizoen qua het niveau van honkbal vond ik het laatste jaar dat ik bij Hilversum speelde. We kwamen toen uit in de topklasse aspiranten, en speelden dus tegen de beste jonge spelers van het land. Het beste jaar voor mijzelf was het laatste pupillenjaar, want toen sloeg ik erg goed.

Wanneer overstap gemaakt naar andere vereniging?
Mijn eerste seizoen bij UVV was in 2007.

Waarom?
Eind 2006 was al bekend dat we (Kevin Dirksen, Sedley Karel, Thomas Smits, ik en nog een paar anderen) de overstap zouden maken, omdat de KNBSB ons niet op een bepaald niveau wilde laten spelen in verband met de klasse waarin het eerste herenteam uitkwam. Dit team moest minimaal hoofd- of eerste klasse spelen wilden we als juniorenteam in aanmerking komen voor een plaats in de topklasse. Ze keken dus niet naar onze eigen kwaliteiten.

Favoriete positie?
Mijn favoriete positie is korte stop. Ondanks dat ik vrij goed kan fielden, heb ik niet genoeg atletisch vermogen voor die positie. Ik heb dus nog nooit een wedstrijd op deze positie gespeeld.

Wat trekt je aan in deze positie?
Deze positie is mijn favoriet, omdat ik het gevoel heb dat je als korte stop heel spelbepalend bent in het infield.  Je krijgt veel te doen en moet snel anticiperen op situaties op de honken. Je krijgt de meeste grondballen, je moet de bij meeste aangooien flink doorpakken om naar de honken te gooien en je moet mensen uittikken die twee proberen te stelen. Je bent een beetje de leider van het infield. Jij bepaalt meestal wie de hoge ballen pakt in het binnenveld.

Een wedstrijd om nooit te vergeten? Waarom?
Ik heb een aantal wedstrijden die ik nooit zal vergeten. Mijn hoogtepunt als pitcher was in mijn tweede jaar junioren. Halverwege het seizoen waren we eerste in de competitie en we hadden een wedstrijd tegen de Hoofddorp Pioniers, die op dat moment tweede stonden. In deze wedstrijd gooide ik een no-hitter (geen honkslagen tegen), en ik stond maar één honkloper toe door een geraakt werper, waarbij ik net zijn shirt schampte.

Een wedstrijd om snel te vergeten! Waarom?
Een wedstrijd om snel te vergeten was afgelopen maandag 13 juni, tegen Sparta Feyenoord. Ik moest de wedstrijd starten, maar kon de bal niet voor slag gooien, en als ik dat wel deed werd ik weggeslagen. Ik kwam de eerste inning niet uit en maakte maar twee nullen.

Idool:
Mijn idool is Derek Jeter (New York Yankees). Met afstand de beste korte stop en omdat ik zelf ook graag op de korte stop positie wil staan. Als pitcher was mijn idool Roger Clemens, omdat hij erg veel drie slag gooide. Op dit moment vind ik Josh Beckett erg goed.

Favoriete club: In Nederland? In Amerika?
In Nederland is mijn favoriete club natuurlijk UVV. Daarnaast vind ik de Amsterdam Pirates ook een mooie club. Op dit moment hebben ze veel jonge spelers in de selectie, maar doordat er ook spelers met ervaring bij zitten, doen ze het toch erg goed en winnen veel wedstrijden. Mijn favoriete Amerikaanse club is Boston Red Sox.

Waar speel je in 2020?
Ik hoop nog steeds (want dit was vroeger een droom van me) dat ik in 2020 professioneel honkbal kan spelen in Amerika. De kans daarop is wel erg klein, omdat ik toch al 19 ben, en de meeste jongens worden op jongere leeftijd vastgelegd. Maar ik ga me voorlopig eerst maar eens bezighouden met een basisplaats als starter in de hoofdklasse.

Hoe ga je dit bereiken?
Veel spelers in Nederland krijgen de kans om professioneel te honkballen in Amerika omdat ze hier erg opvallen. Dit zijn dan vaak jongens die in nationale jeugdteams hebben gespeeld. Ik ben nooit geselecteerd voor zo ‘n team, maar ik zal nu wel meer opvallen omdat ik in de hoofdklasse speel. Ik hoop dus dat een Amerikaanse scout mij te zien krijgt en mij graag bij hun organisatie wil laten tekenen.

En als het niet lukt?
Als dit niet lukt heb ik altijd nog mijn studie waar ik sowieso verder in ga. In Nederland is het echter wel zo dat de kans dat je getekend wordt door een Amerikaanse organisatie erg klein is. Daarom heeft mijn studie wel de voorrang. Mijn coach begrijpt dit ook, en als ik dan bijvoorbeeld moet leren voor een toets tijdens de training, dan krijg ik daar ook vrij voor.

Studeert?
Op dit moment studeer ik Civiele Techniek aan de TU Delft. Ik zit in het tweede studiejaar.

Kom je nog wel eens bij Hilversum Hurricanes?
Ik kom nog steeds erg vaak bij Hilversum. Mijn zussen, Jeanine en Kirsten, spelen in het eerste softbalteam, en mijn ouders zijn ook actief binnen de club. Vrijwel elke vrije dag dat ik in Hilversum ben spendeer ik op het honkbalveld, bijvoorbeeld om te catchen voor mijn zus, om een homerunderby te doen op het softbalveld, of om een wedstrijd bij te wonen.

Wat zijn je sterke punten?
Mijn sterke punt qua pitching is vooral mijn controle. Ik kan goed over de randjes van de plaat gooien, waardoor mijn fastball (enigszins rechte bal) niet goed geslagen kan worden. Daarbij beweegt mijn fastball ook een beetje, waardoor het nog lastiger is om hem te slaan.

Wat zijn punten die je nog moet verbeteren?
Het belangrijkste punt dat ik moet verbeteren om effectiever te zijn in de hoofdklasse is de snelheid van mijn fastball. Vergeleken met andere pitchers in de hoofdklasse gooi ik vrij langzaam. Gelukkig zit er wel elk jaar progressie in. Ik hoop dat dit zich doorzet, en dat ik over een aantal jaar richting de 85 mijl per uur ga (of hoger natuurlijk).

Waar ben je trots op?
Ik ben erg trots dat ik nu in de hoofdklasse speel. Ik had dit vroeger nooit voor mogelijk gehouden. Ik speel nu tegen een heleboel spelers waar ik vroeger naar keek tijdens de Haarlemse Honkbalweek, zoals Raily Legito en Dirk van ‘t Klooster.

Welke kwaliteiten moet een succesvolle honkballer bezitten volgens jou?
Volgens mij is de belangrijkste kwaliteit die je kan bezitten als honkballer een goede inzet. Je moet elke training 100% geven. Dit deed ik vroeger ook altijd, en dan vroegen mensen waarom ik mij zo uitsloofde. Het heeft zich dus wel uitbetaald, omdat ik nu op het hoogste niveau in Nederland speel.
Daarnaast moet je ook goed nadenken als honkballer, en leren van je fouten. En dan bedoel ik niet fouten als het laten vallen van een vangbal, maar denkfouten, zoals niet rennen op de honken bij twee nullen. Je moet proberen om het spelletje door en door te begrijpen, want dan kun je in elke situatie de goede beslissingen nemen.