Wedstrijdverslagen D1

3-9-2017 | Hurricanes brengen koploper eerste nederlaag toe

Isabelle slide de 0-2 over de thuisplaat.. (Foto: Stefan Ligthart)

De Hurricanes moesten afgelopen weekend op bezoek bij de nog ongeslagen koploper in Maassluis. De ploeg had geen idee wat voor een tegenstander ze tegenover zich zouden krijgen. De nog ongeslagen status boezemde toch wel enig ontzag in, maar wilden de Hurricanes nog meedoen om de eerste twee plaatsen, dan was er werk aan de winkel.

BA Gophers – Hilversum Hurricanes 5-4 en 1-6

De eerste wedstrijd startte voortvarend. Weliswaar geholpen door fouten van de Gophers kwam de ploeg op een 1-0 voorsprong. Daarmee deden de Hilversumse dames zichzelf al meteen te kort. Door onzorgvuldig honklopen vielen twee onnodige nullen en verspeelden ze de kans op een grotere voorsprong. Door opnieuw een foutje in het Maassluise veld werd in de tweede inning opnieuw een run gescoord. Ondertussen hadden de Gophers nog geen vat op het pitchen van Paulien Baaij. Dat veranderde in de derde inning. De eerste slagvrouw voor de Gophers kwam met geraakt werpen op de honken en twee fouten in het Hilversumse infield later stond het ineens 3-2 voor de Gophers en in de vijfde inning liepen ze zelfs uit naar 5-2. In de zesde inning pakte Hilversum twee punten terug door een single van Kirsten Van Ancum en een triple van Lizanne van Eijgen. Verder dan dat kwam het team echter niet en had met tien achtergebleven loopsters op de honken en vier veldfouten sterk het gevoel dat ze meer van zichzelf hadden verloren dan van Gophers.

Werpcijfers:
Paulien Baaij (6 inn.), 6-0-5-4
BA Gophers (7 inn.), 4-6-6-3

De tweede wedstrijd moest worden gewonnen om nog enigszins een kans te maken op een goede eindklassering. Toch duurde het tot de vierde inning voordat de score werd geopend. Opnieuw nam Hilversum het initiatief. Aanvankelijk geholpen door veldfouten maar daarna door hits van Rosanne Kamer, Mandy Pieneman en van gastspeelster Nina de Graaf kwamen de Hurricanes op een 0-4 voorsprong. Opmerkelijk was ook de prestatie van een andere oud-speelster van het eerste, Britt van de Vlag. Met vier keer een perfecte bunt bereikte zij evenzoveel keer de honken. Gophers veert in de vierde inning nog even op maar komt niet verder dan een run. De twee punten die Hilversum in de laatste inning scoort betekenen de genadeslag en de 1-6 overwinning is een feit.
Nog twee speelrondes te gaan. Komend weekend staat de loodzware wedstrijd tegen Quick op het programma. We kunnen alle mogelijke support gebruiken. De wedstrijden aan het Jagerspaadje beginnen zondag om 13:00 uur.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (7 inn.), 6-4-6-3
Gophers (7 inn.), 1-3-10-5

31-8-2017 | Hilversum onderuit tegen Caribe

In de tweede van twee inhaalwedstrijden tegen Caribe moesten de Hurricanes hun meerdere erkennen in de Groningers. Hilversum zakt hierdoor naar de derde plaats in de promotiepoule met vijf punten achterstand op Gophers en een punt achterstand op Quick. Een tweede plaats zit er dus nog steeds in. De komende twee weekenden zijn deze twee ploegen de tegenstanders.

Caribe – Hilversum Hurricanes 5-1

Er moet dan wel uit een ander vaatje worden getapt. Waar in het reguliere seizoen nog twee keer met ruime cijfers van Caribe werd gewonnen, was het vorige week al krap aan en nu ging het dus mis. Het gebrek aan honkslagen deed ons de das om. Caribe nam in de vijfde inning een voorsprong en gaf die niet meer uit handen.
De Hurricanes namen aanvankelijk nog wel een voorsprong. In de tweede inning werd een hard klap van Kelly de Graaf niet goed door de tweede honkvrouw verwerkt. Een opofferingsstootslag van Jeanine Van Ancum brengt haar verder naar het derde honk en tot scoren na een doorgeschoten bal. Kirsten Van Ancum hield de boel goed op slot en gooide de ene na de andere strikeout. In de vierde inning leek de voorsprong zelfs te worden uitgebouwd. Renee Adriaanse bereikt het eerste honk en na een verre klap van Kelly die door de midvelder wordt gemist zijn met een uit het tweede en derde honk bezet. Jeanine slaat een verre klap naar het midveld met de bedoeling zich op te offeren. Echter de bal is niet diep genoeg en de midvelder herstelt haar eerdere fout door Renee op thuis uit te gooien.

Caribe weet dezelfde inning de score gelijk te trekken. Na twee keer vier wijd en een honkslag komen ze op 1-1. De volgende inning gaat het mis. Opnieuw twee honken en een uit. Jeanine neemt het pitchen van Kirsten over. Door een wilde worp schuiven de honklopers op naar twee en drie. De slagvrouw krijgt een opzettelijk vier wijd. Drie honken bezet en een uit. De volgende slavrouw krijgt 3-slag. Twee uit maar nog steeds alle honken bezet. Caribe besluit tot iets zeer ongebruikelijks, zeer opportunistisch. Hun volgende slagvrouw legt een bunt neer, in plaats dat deze voor een foulball over de foutlijn spint, blijft deze als een dood vogeltje binnen de lijnen liggen. Het veld is verbijsterd en even van slag, een poging om de slagvrouw alsnog op het eerste honk uit te gooien mislukt en inmiddels zijn twee Groningse honklopers over de thuisplaat gesneld. De 4-1 komt zelfs op het scorebord door een 3-slag doorgeschoten bal.
Aan het blessureleed lijkt geen einde te komen. Yvonne voorkomt een pickoff door naar het honk terug te duiken, arm uit de kom en einde seizoen. Mandy kan niet meer verder spelen waardoor Paulien het pitchen van Jeanine moet overnemen zodat Jeanine naar het outfield kan. Maar het seizoen kan niet meer stuk. We hebben een topseizoen tot nu toe en misschien zit er nog meer in het vat. Zondag met z’n allen naar Maassluis, we spelen daar de eerste wedstrijd om 12 uur.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (4 1/3 inn.) 8-5-5-0; Jeanine Van Ancum (1 1/3 inn.), 4-1-1-1; Paulien Baaij (1/3 inn.), 0-0-0-0
Caribe (7 inn.), 2-0-3-4

27-8-2017 | Hurricanes doen zichzelf tekort

Het voelde niet goed. Ondanks de drie punten hield het team een kater over aan de wedstrijden tegen Cheetahs uit Beek. Het puntverlies in de eerste wedstrijd had nooit mogen gebeuren, daar was geen enkele reden voor te bedenken. Het team zat echter niet bij de pakken neer en trok de tweede wedstrijd al snel naar zich toe.

Cheetahs – Hilversum Hurricanes 2-2 en 3-10

Op de vroege zondagochtend ruim 150 kilometer in de auto om twee wedstrijden te softballen in het verre zuiden van Nederland. In verademing zo’n rit over de Nederlandse snelwegen zonder files. Zelfs nog tijd om onderweg een kop koffie te nuttigen om zo geheel zonder stress aan de warming up te kunnen beginnen. De ploeg uit Beek werd zeker niet onderschat. In de eerste promotieronde hadden ze al twee punten van Quick afgesnoept en de Hurricanes wisten dus dat er werk aan de winkel was.
De eerste wedstrijd start voortvarend. Renee Adriaanse komt op de honken en wordt meteen door een verre klap van Kelly de Graaf in het rechtsveld over de thuisplaat geslagen. Kelly kan zelf scoren op een basehit van Rosanne Kamer en daarmee stond meteen een comfortabele 0-2 op het scorebord. Daar bleef het echter bij. Er leek echter geen vuiltje aan de lucht omdat Cheetahs niet eens in de buurt van de thuisplaat kwam, maar op deze manier bleven ze toch in de wedstrijd. Wordt het team geroemd om de sterke verdediging, zal je net zien dat het dan een keertje mis gaat. De zesde inning was zo’n inning die je als coach liever niet hebt. Tot drie keer toe gaat het infield in de fout, ziet de scheidsrechter niet dat een loopster ruim vóór de thuisplaat wordt uitgetikt en dan staat het ineens 2-2. Het is dat er die inning nog een dubbelspel gemaakt wordt, een harde linedrive wordt door pitcher Jeanine Van Ancum gevangen en meteen op twee gegooid, maar anders was zelfs een verlies mogelijk geweest. Zover had het nooit mogen komen aldus de coach en de speelsters zelf. Dat de scheidsrechter niet al te best was, kon je de goeie man niet verwijten, die doet ook zijn best. Als slagploeg had de marge meteen al flink uitgebouwd moeten worden, dan ben je niet meer afhankelijk van minder goeie calls. Puntverlies is vervelend omdat de drie koplopers zo dicht bij elkaar staan, maar de komende weken wordt de competitie echt beslist omdat dan de drie tegen elkaar spelen.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (7 inn.), 8-1-3-4
Cheetahs (7 inn.), 4-1-2-2

Gelukkig wordt er niet al te lang stilgestaan bij een verloren puntje en laden de dames zich al snel weer op voor de volgende confrontatie. Lizanne van Eijgen opent met een single en wordt met een opofferingsstootslag naar twee geholpen. Renee slaat eveneens een honkslag en de eerste punt loopt binnen op de daaropvolgende tweehonkslag van Kelly. Na een goeie bunt van Rosanne staan met slechts een uit drie loopsters op de honken. Een Infield Fly later slaat Kirsten Van Ancum een basehit door het midden waarop twee keer wordt gescoord. Paulien Baaij leidt de verdediging, gooit vandaag een volledige wedstrijd en houdt de eerste vier innings de nul op het scorebord.
De Hurricanes sprokkelen er iedere inning een of twee puntjes bij en na vijf innings had de wedstrijd eigenlijk met 0-7 beëindigd moeten worden. Opnieuw slordigheidjes in het infield met als gevolg dat Cheetahs drie runs weet te scoren. Dat betekent doorgaan en worden het toch weer zeven innings. In de laatste inning doet Hilversum toch nog iets aan het runsaldo door na hits van Kirsten, Yvonne, Mandy en de driepitter van Lizanne nog eens 3 punten te scoren.
Komende donderdagavond nog een keer inhalen in Meppel tegen Caribe en van het weekend naar Maasluis om tegen de koploper Gophers te spelen.

Werpcijfers:
Paulien Baaij (7 inn.), 6-1-6-3;
Cheetahs (7 inn.), 0-2-16-2

24-8-2017 | Ruim 2 uur durende thriller in Meppel

Renee weer ouderwets op dreef aan slag. (Foto: Stefan Ligthart)

De eerste van twee inhaalwedstrijden tegen Caribe. Voor de speelsters en coaches betekende dat meteen uit werk door naar Meppel. Een avondwedstrijd die tot in de late uurtjes zou duren en waarin Hilversum tot het gaatje moest gaan om een overwinning uit het vuur te slepen.

Caribe – Hilversum Hurricanes 6-8

De één reed een toeristische route door de polder, de ander moest uit Delft, Amsterdam of Utrecht komen. Niets meerijden met elkaar zoals gebruikelijk, maar meteen na het werk met eigen vervoer de navigatie ingesteld op Sportpark Koedijkslanden in Meppel. Daar werd iedereen zeer gastvrij onthaald door de plaatselijke vereniging Blue Devils. Tot een half uur voor aanvang stroomden de speelsters binnen. Werk aan de winkel dus voor de coaches om de speelsters scherp te krijgen, de werkdruk van de dag moest weer plaatsmaken voor een dosis sportieve gretigheid. Het team was redelijk compleet maar moest het helaas zonder aanvoerder Kelly de Graaf stellen die vanwege familieomstandigheden in Hilversum was achtergebleven.

De Hurricanes hadden veel tijd nodig om op gang te komen. Vooral de timing op de Groningse pitches was nog niet helemaal zoals die moest zijn. Te veel ballen gingen richting rechtsveld en waren een gemakkelijke prooi voor de Groningse eerste- en tweede honkvrouw. Paulien Baaij werd aan de andere kant direct onder druk gezet door de geroutineerde en zeer goeie slagploeg van Caribe. Een beetje gelukkig, met een wilde worp, kwamen de Groningers direct de eerste inning aan hun eerste punt. In de derde inning moest Jeanine Van Ancum het overnemen van Paulien. Inmiddels twee honken bezet, nul uit en de twee sterkste slagvrouwen van de avond aan slag. De eerste 4-wijd, drie honken bezet en vervolgens een bal die net goed genoeg was om tussen de korte stop en derde honkvrouw door te gaan. Dat betekende een 3-0 achterstand en vooralsnog leek het er niet op dat Hilversum het tij zou keren. Ondertussen had Jeanine haar draai gevonden en legde met de ene strikeout na de andere de Groningse slagploeg volledig lam.

Toen brak de zesde slagbeurt aan. Inmiddels begon het team nerveus te worden en het fanatisme kwam weer boven borrelen. Er werd ineens rustig gewacht op mooie pitches wat resulteerde in 4-wijd voor de eerste twee slagvrouwen. Rosanne Kamer, terug van een met softbal opgelopen armbreuk, legt een perfecte opofferingsstootslag neer en is zelf save op één door een foutieve aangooi. Hierdoor loopt de eerste punt voor Hilversum binnen. Een honkslag van Jeanine brengt de 3-2 op het scorebord. Weer twee honken bezet en zelfs drie na de tweede walk van de inning. Nog steeds nul uit, nog een 4-wijd en nog één, en ineens komen de Hurricanes zeer gelukkig aan een 3-4 voorsprong. Renee Adriaanse ruikt bloed en ramt de bal voor drie honken het outfield in en weet even later zelf de 3-8 te scoren.

Nog even veert Caribe in de laatste inning op en weet terug te komen tot 6-8, maar Jeanine sluit de wedstrijd in stijl af met haar 13e strikeout. Zondag naar Beek in Limburg. Iedere wedstrijd is nu een finale zijn de woorden van coach Edwin Pieneman. Het team is er klaar voor.

Werpcijfers:
Paulien Baaij (2 inn.+ 2), 1-4-2-0 Jeanine Van Ancum (5 inn.), 13-2-7-0
Caribe (7 inn.), 5-10-5-1

20-8-2017 | Goede start na de zomerstop

Eén van de bekendste sportclichés komt bij me op als ik de wedstrijden van de Hurricanes analyseer. Een “championship” is nog lang niet bereikt en de promotiepoule kent veel goede teams die eenzelfde doel hebben, maar het team staat ijzersterk te spelen en heeft de zinnen dit jaar op méér gezet. Catch uit Den Haag kreeg direct na de zomerstop al te maken met de ambitie van de Hilversumse dames.

Hilversum Hurricanes – Catch 10-3 en 2-1

Beide nummers twee van de reguliere competitie moesten afgelopen weekend hun krachten meten in een onderling duel. De Haagse aanval merkte vanaf de eerste inning dat het Hilversumse infield geen krimp gaf, hoe hard de hits ook waren. Hilversum kreeg daarentegen de eerste twee innings telkens voldoende loopsters op de honken, maar wist op het moment suprême net niet door te drukken. In de derde inning opende Catch de score. Een bal in het outfield werd net niet helemaal juist ingeschat en een opgetoste bal bereikte net te laat het eerste honk voor de derde nul. De 0-2 achterstand was al meteen na 3 slagmensen weggewerkt.

Kirsten Van Ancum opent de slagbeurt met een hit door het midden, waarna Lizanne van Eijgen haar met een double over de thuisplaat slaat. Een triple van Mandy Pieneman brengt de 2-2 op het scorebord en de ploeg ruikt dat er meer in zit. Na 8 runs is de inning over en is het gat met de tegenstander geslagen. In de vijfde inning weet Catch nog een punt te scoren waarna Hilversum nog 2 runs nodig heeft om de wedstrijd vroegtijdig binnen te slepen. In de gelijkmakende slagbeurt wordt de laatste honkslag van de wedstrijd door Kelly de Graaf afgeleverd, die daarmee de tiende punt binnenslaat. Met zeven punten verschil is de wedstrijd in vijf innings ten einde gekomen.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (5 inn.), 2-4-5-1
Catch (4 inn.), 0-7-7-4

De tweede wedstrijd opnieuw de startende pitcher van de eerste wedstrijd voor Catch op de plaat. Aan Hilversumse zijde de van een hardnekkige rugblessure herstelde Paulien Baaij. Beide pitchers hielden elkaar aardig in evenwicht en kregen nauwelijks honkslagen tegen. Het was opnieuw Catch dat in de derde inning de score opende en weer kwam Hilversum in de gelijkmakende slagbeurt langszij.

De honkslagen bleven schaars aan beide zijden. Vier goeie innings waren een mooie rentree voor Paulien en Jeanine Van Ancum moest de resterende innings de boel dicht zien te houden. Zij deed wat er van haar werd verwacht en dus was het aan de slagploeg om in ieder geval nog één puntje over de thuisplaat te brengen. De gelijkmakende zesde slagbeurt slaat Kelly de Graaf meteen zichzelf naar het eerste honk. Door een opofferingsstootslag van Jeanine komt zij op het derde honk en na een klap van Isabelle Botman naar de korte stop, kan de 2-1 genoteerd worden. In de zevende inning heeft Catch nog de laatste kans om iets terug te doen. De eerste slagvrouw komt op de honken met een honkslag en bereikt het tweede honk doordat de tweede slagvrouw uitgegooid wordt op het eerste honk. De tweede nul valt met 3-slag, maar nog steeds staat het gelijkmakende punt op twee. De gevaarlijkste slagvrouw van Catch aan slag. Een halfhoge bal zo’n 15 meter achter de korte stop. Valt ‘ie dan betekent dat 2-2, maar in een uiterste poging weet Lizanne de bal over haar schouder heen te vangen en stelt zij de 2-1 winst veilig.

Komende donderdagavond wacht opnieuw een zware wedstrijd tegen Caribe uit Groningen. Deze inhaalwedstrijd wordt op het veld van Blue Devils in Meppel gespeeld.

Werpcijfers:
Paulien Baaij (4 inn.), 3-2-2-1; Jeanine Van Ancum (3 inn.), 3-1-1-0;
Catch (6 inn.), 2-5-3-0.

16-7-2017 | Punten worden gedeeld in Haarlem

Isabelle Botman pakt weer een honkslag weg. (Foto: Stefan Ligthart)

Om een frustrerende zaterdag weg te werken, hadden de Hurricanes de zinnen gezet op een goeie pot softbal tegen Olympia Haarlem. De Haarlemmers hebben een van de betere teams uit de competitie en de wedstrijden werden op het scherpst van de snede gestreden met regelmatig fantastische acties in het veld.

Olympia Haarlem 2 – Hilversum Hurricanes 5-9 en 3-1

De laatste speelronde voor de zomerstop. Nog één keer het onderste uit de kan halen en dan even een adempauze tot 20 augustus. Aan de vooravond van de topper tegen Olympia Haarlem toch een frustrerend voorval wat de gemoederen aardig bezighield. Zaterdagochtend met z’n allen vroeg afgereisd naar Groningen om daar de eerste van twee doubleheaders in één weekend te spelen. Enkele speelsters hadden met veel moeite een vrije dag geregeld omdat Caribe de enige tegenstander is die de thuiswedstrijden op zaterdag speelt in plaats van zondag. In Groningen aangekomen bleek het veld totaal onbespeelbaar te zijn. Iets wat al lang gecommuniceerd had kunnen zijn, zodat de Hurricanes en de scheidsrechters enkele honderden kilometers reizen en een verloren dag bespaard was gebleven.

Blik vooruit en focus op de wedstrijden tegen Olympia gaf coach Edwin Pieneman zijn team mee. De Hurricanes vlogen er de eerste wedstrijd dan ook vol in. Gaf de eerste inning nog het gevoel dat het team punten liet liggen, in de tweede was het meteen raak. De 0-2 voorsprong werd genomen naar een paar keer 4-wijd en een hit door het midden van Lizanne van Eijgen. De goeie slagploeg van Olympia werd aardig in bedwang gehouden door pitcher Kirsten Van Ancum, maar haar veld gaf haar daar geweldige steun bij. In de tweede inning werd voor de zoveelste keer dit seizoen een opofferingsstootslag door Yvonne Bossenbroek weggevangen en voor een dubbelspel op het eerste honk gegooid. Ook outfielders Mandy Pieneman en Emma Mulder maakten veel onmogelijke vangballen waarvan de een nog mooier was dan de andere. In de derde inning liep de score op naar 5-0. Simone Eijpe sloeg zichzelf als eerste naar de honken en Jeanine Van Ancum en Chelle Roelvink sleepten opnieuw een 4-wijd uit het vuur. Met drie honken bezet sloeg Kirsten de bal scherp het rechtsveld in wat goed was voor twee runs. De derde run werd gescoord door opnieuw een honkslag van Lizanne. Na een snelle slagbeurt van Olympia, was het opnieuw Hilversum dat de score uitbouwde. Met opnieuw drie honken bezet was het de 17-jarige catcher Chelle Roelvink die de bal voor twee honken het midveld in joeg en daarmee drie binnengeslagen punten liet bijtekenen. Chelle vertrekt voor studie en softbal naar de US en zal helaas dit seizoen niet meer voor de Hurricanes in actie komen.

De 0-8 voorsprong was comfortabel en een vroegtijdig einde van de wedstrijd hing in de lucht. Een foutieve aangooi op het eerste honk leverde echter niet de gebruikelijke derde nul op maar zorgde er uiteindelijk voor dat Olympia toch met 3 punten weer terug in de wedstrijd kon komen. De Haarlemmers grepen deze kans maar al te graag aan. De volgende inning opnieuw druk. Met alle honken bezet moest Jeanine het pitchen van haar zus overnemen. Even wennen om onder druk aan een wedstrijd te beginnen. Twee keer 4-wijd leverden daarom nog 2 runs op maar twee keer 3-slag maakten ook een einde aan de inning. 5-8. Daarna wordt het echter dichtgehouden en scoort Hilversum nog een punt in de zesde inning om zo de eindstand op 5-9 te bepalen.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (4 1/3 inn.), 1-4-4-2; Jeanine Van Ancum (2 2/3 inn.), 2-2-1-1.
Olympia Haarlem (7 inn.), 2-10-12-0.

De tweede wedstrijd gaf een totaal ander beeld. De Hilversumse slagploeg was niet opgewassen tegen een van een blessure terugkomende pitcher van de landskampioen. Aan de andere kant hield ook Jeanine de wedstrijd op slot. Pas in de vierde inning wist Olympia de score te openen op een doorgeschoten bal. De volgende inning komt daar nog een punt bij naar een triple en een single van Haarlemse zijde.

In de zesde inning brengt Hilversum de spanning weer terug. Lizanne slaat een triple en als Mandy vervolgens ook met een honkslag doorkomt, lijkt de wedstrijd met 2-1 weer helemaal open te liggen. Helaas weten de volgende slagvrouwen de druk niet nog verder op te voeren. Renee Adriaanse neemt in de zesde inning het pitchen van Jeanine over. Ze moet helaas nog één puntje toestaan, maar maakt de inning met een strikeout af. Hilversum kan niets meer terugdoen en laat de punten in deze wedstrijd aan Olympia.

Twee lange wedstrijden met bij vlagen spectaculair softbal. Helaas had de slagploeg vandaag in de tweede wedstrijd geen antwoord op het pitchen van Olympia. Het vertoonde spel geeft het volste vertrouwen voor de toekomst en het is een kwestie van het maken van wat aanpassingen aan slag om ook dit soort wedstrijden naar je toe te kunnen trekken.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (5 inn.), 3-2-5-0; Renee Adriaanse (1 inn.) 1-0-4-0.
Olympia Haarlem (6 inn.), 13-1-4-0.

9-7-2017 | Hilversums softbal groeit met de week

Kelly ontwijkt de actie van de catcher van Orioles voor 2–0. (Foto: Stefan Ligthart)

Zelfs minder goeie wedstrijden moet je kunnen winnen. Niet dat de wedstrijden van afgelopen weekend slecht waren, maar in gedachten was het team al een week bezig met het weekend van 15/16 juli. Toch was van onderschatting geen sprake. In de top 10 van de 1e klasse spelen alleen maar sterke teams en moet je iedere week weer vol aan de bak.

Hilversum Hurricanes – Orioles 7-0 en 5-2

Conditioneel is het team dit seizoen zo ontzettend sterk. Andere jaren werd een tweede wedstrijd nog weleens onnodig ingeleverd, maar dit seizoen is dat totaal anders. Het team blijft gefocust en gedreven. De fysieke arbeid van afgelopen winter werpt nu zijn vruchten af.

Het veld lag er zondag weer strak bij, dankzij Cor Nansink en Tom Boermeester die speciaal daarvoor een uurtje eerder naar Hilversum waren afgereisd. Zij hadden even het werk van Marcel Botman op zich genomen. Het team moest het ook deze keer weer zonder de geblesseerde Rosanne Kamer en Paulien Baaij stellen, maar was voor de rest compleet.

De eerste wedstrijd werd binnen het uur afgewerkt. Kirsten Van Ancum stond geen enkele run toe en het veld speelde weer foutloos. Over en weer werden er fantastische acties gemaakt. Meerdere malen pakte Lizanne van Eijgen de bal diep in het infield weg om de bal voor een nul op één te gooien. Aan de andere kant speelde ook Orioles zeer sterk in het veld. Verre klappen werden bekwaam door het outfield verwerkt en het infield stond steeds goed opgesteld.

In de tweede inning ging Hilversum los. Een “foutje” van de goed spelende korte stop van Orioles op een hard geslagen bal van Kelly de Graaf bleek de opening. Op een honkslag van Yvonne Bossenbroek bereikt ze het derde honk en een volgende honkslag van Simone Eijpe betekent de 1-0. Op een Infield Fly Rule van Isabelle Botman weten Yvonne en Simone toch een honk op te schuiven. Een 4-wijd voor Chelle vult alle drie de honken. Een hard geslagen bal van Kirsten wordt niet goed door de tweede honkvrouw verwerkt en als Lizanne een line drive het outfield in slaat, is het ineens 4-0. Mandy Pieneman, Renee Adriaanse en Kelly completeren de rally van honkslagen en bij een stand van 7-0 wordt er gewisseld.

In de vierde inning even wat druk van Orioles. Door een te hoge aangooi van Kirsten op het eerste honk, krijgt de ploeg uit Bergschenhoek twee loopsters op de honken. Een harde klap richting het derde honk wordt uitstekend door Yvonne verwerkt en voor een double play op twee gegooid. 7-0 is genoeg om de wedstrijd met vijf innings ook nu weer vroegtijdig te beëindigen.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (5 inn.), 4-0-4-1
Orioles (4 inn.), 1-2-7-2

De tweede wedstrijd verliep wat moeizamer. Al leek het wel dat als het even spannend dreigde te worden, de Hurricanes een tandje bijschakelden om weer orde op zaken te stellen. In de vierde inning wist de ploeg pas tot scoren te komen. Na een 4-wijd voor Renee Adriaanse slaat Kelly de Graaf precies op het goeie moment de bal voor een triple het outfield in. Zelf scoort Kelly de 2-0 op een infield grounder van Yvonne Bossenbroek. Na een double van Simone Eijpe en een opzettelijk 4-wijd voor Jeanine Van Ancum, weet Orioles het verder toch dicht te

houden en de schade te beperken tot 2 runs. Orioles zet de wedstrijd weer op scherp door de volgende inning tegen te scoren. De daaropvolgende inning is de spanning weer helemaal terug als Orioles zelfs tot 2-2 terugkomt. Dan schakelt de Hilversumse ploeg dus even bij. Met twee loopsters op de honken slaat Yvonne Bossenbroek de bal voor twee honken het outfield in en als zij zelf even later ook scoort is de eindstand van 5-2 bereikt.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (7 inn.), 5-2-4-1
Orioles (6 inn.), 2-5-6-1

Volgende week zaterdag naar Groningen voor een double header tegen Caribe en op zondag naar Haarlem om tegen Olympia te spelen.

25-6-2017 | Goed vervolg voor de Hurricanes in promotiepoule

Jeanine en Kirsten Van Ancum, klasse pitchers van Hilversumse bodem. (Foto: Stefan Ligthart)

De softbaldames van de Hurricanes zijn succesvol door de eerste ronde in de promotiepoule heen gekomen. Een jong talententeam van Twins uit Oosterhout bleek niet opgewassen tegen het gretige Hilversumse team. Twee maal winst is een leuke opsteker om deze competitieronde mee te beginnen.

Hilversum Hurricanes – Twins 2 7-0 en 8-1

Na één weekend rust was het even wennen. De wedstrijden tegen Twins zouden meteen een graadmeter zijn van de krachtsverhouding tussen de 1e klasses A en B. De eerste wedstrijd was het krachtsverschil lange tijd minimaal. De slagploeg van Twins werd volledig aan banden gelegd door een uitstekend pitchende Kirsten Van Ancum. Toch kregen de Twins tot tweemaal toe de honken vol door misverstanden en slordigheidjes in het infield. Beide keren hield Kirsten het hoofd koel en beëindigde zij de dreiging door strikeouts te gooien. Hilversum scoorde in de tweede inning het eerste punt. Simone Eijpe sloeg in haar eerste slagbeurt een single door het midden en werd even later door een sacrifice bunt van Emma Mulder over de thuisplaat geholpen.

De Hurricanes waren ook steeds dreigend, maar de ballen werden door het zeer gedisciplineerd spelende Oosterhoutse veld goed verwerkt. In de vijfde inning kwam de doorbraak. Lizanne van Eijgen start deze slagbeurt met een triple. Daarna volgt de ene na de andere honkslag. Na negen slagvrouwen is het opnieuw Lizanne die met een honkslag het zesde en zevende punt binnen slaat, waarmee de wedstrijd in 5 innings, bij een stand van 7-0 met een mercy rule aan z’n einde komt.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (5 inn.), 10-3-3-3.
Twins (5 inn.), 1-2-12-1.

De tweede wedstrijd werd begonnen met Paulien Baaij op de pitchersplaat. Herstellende van een rugblessure leek dit de manier om het ritme weer op te pakken. Na twee strikeouts en een paar honkslagen speelde de blessure na de eerste punt voor de Twins toch weer op. Zo erg dat ze de inning niet af kon maken en vervangen werd door Jeanine Van Ancum. Met drie honken bezet en twee uit gooide deze de volgende Oosterhoutse slagvrouw met 3-slag aan de kant en kon Hilversum aan de inhaalrace beginnen.

In de derde inning gingen de Hurricanes met 3 runs over de Twins heen. Mandy Pieneman wordt op het honk geholpen door een foutje in het Oosterhoutse veld en wordt door een double van Renee Adriaanse over de thuisplaat geslagen. Renee scoort zelf het volgende punt op een honkslag van Kelly de Graaf, die op haar beurt weer over de thuisplaat komt door een honkslag van Jeanine. Het ijs is gebroken, want de inning daarna worden opnieuw twee runs gescoord door een triple van Kelly en een single van Simone. De stand loopt op tot 8-1 in de zesde inning waarmee ook aan de tweede wedstrijd een vroegtijdig einde komt.

Werpcijfers:
Paulien Baaij (2/3 inn.), 2-2-2-0; Jeanine Van Ancum (5 1/3 inn.), 8-2-3-0.
Twins (6 inn.), 1-3-10-2.

11-6-2017 | Hurricanes dames kunnen ondanks verlies terugkijken op een geslaagde eerste helft van het seizoen

Ondanks dat het haar positie niet is, staat Emma goed te spelen op twee. (Foto: Stefan Ligthart)

Uiteindelijk ging de wedstrijd tussen de nummers één en twee van de 1e klasse A alleen om de eer. Beide ploegen namen dat zeer serieus en het was duidelijk dat Hilversum op dit moment nog net iets tekort kwam. Maar het team is groeiende en het zijn meteen goede wedstrijden om van te leren voor het restant van het seizoen.

Hilversum Hurricanes – Quick Amersfoort 1-4 en 1-12

De eerste wedstrijd was absoluut spannend te noemen. Simone Eijpe sloeg als openingsslagvrouw de bal meteen voor een basehit het outfield in. Een opofferingsbunt van Mandy Pieneman bracht haar vervolgens in scoringspositie. Druk je op zo’n moment door en scoor je de eerste punt, dan is dat een psychologisch voordeel, helaas lukt dat niet. Het veld staat zoals eerder dit seizoen weer uitstekend te spelen. Een iets te hoge bunt van Quick wordt met een snoekduik door Yvonne Bossenbroek gevangen en meteen op het eerste honk gegooid voor een dubbelspel. Ook de derde inning wilde het niet lukken. Met het eerste en tweede honk bezet en nul uit heb je het nodige perspectief om te scoren. Een dubbelspel van de zijde van Quick maakt een einde aan dat voordeel, maar toch nog een mogelijkheid om te scoren omdat het derde honk is bezet. Ook de derde nul valt en zo blijft het 0-0. Tot dat moment heeft Kirsten Van Ancum nog geen enkele honkslag toegestaan.

Middels een 4-wijd en een opofferingsbunt brengen de dames van Quick hun eerste loopster in scoringspositie. De volgende slagvrouw gaat uit door een moeilijke vangbal achter het derde honk. Iedereen kijkt naar die actie waardoor de speelsters vergeten het derde honk af te dekken. De loopster van twee profiteert daarvan en steelt drie. Een hoge bal in het outfield waar de linksvelder net niet aan kan komen brengt de eerste run over de thuisplaat en opnieuw het tweede honk bezet. Een klap over het eerste honk die door de scheidsrechter binnen de lijnen wordt gegeven, betekent een 0-2 achterstand.

De honkslagen aan Hilversumse kant zijn veel te schaars om druk op de Amersfoortse verdediging te zetten. Kirsten herstelt zich goed en zet de volgende inning opnieuw twee Amersfoortsen met 3-slag aan de kant. In de zesde inning slaat de vermoeidheid enigszins toe en drie honkslagen op rij zorgen nog eens voor twee Amersfoortse punten. In de gelijkmakende slagbeurt is het opnieuw Simone die met een triple zichzelf naar een goede uitgangspositie voor een tegenpunt slaat. Mandy brengt haar met een infield bal over de thuisplaat, maar daar blijft het bij.

Paulien Baaij neemt de laatste slagbeurt van Kirsten over en staat geen speelsters meer toe op de honken. Ook de Hurricanes slagen er niet meer in om gevaar te stichten en incasseren zo het eerste verlies van het seizoen, 1-4. Absoluut een wedstrijd die perspectief biedt voor de maanden die nog komen gaan.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (6 inn.), 3-4-5-1; Paulien Baaij (1 inn.), 1-0-0-0
Quick Amersfoort (7 inn.), 6-2-2-0

De tweede wedstrijd begint meteen met spektakel. Bij twee uit pakt Emma Mulder een grondbal netjes vlak bij het tweede honk om op één te gooien. De loopster loopt tegen haar aan, de veldscheidsrechter steekt zijn vuist omhoog en iedereen denkt dat hij de loopster uitgeeft wegens hinderen. Tot ieders grote verbazing geeft hij de loopster niet uit ondanks fel protesteren van de coach. De volgende slagvrouw komt al gauw op twee slag, maar slaat dan miraculeus een pitch out het linksveld in. Meteen al een 0-1 achterstand. De tweede inning gaat het even verkeerd. Miscommunicatie in het infield en speelsters die op een andere positie spelen dan ze gewend zijn. Het kan in zo’n wedstrijd, maar Quick straft dat genadeloos af, 0-4.

De vierde inning is dramatisch voor de Hilversumsen. Quick weet maar liefst 7 punten te scoren. Het zeer diep spelende outfield ziet de klappen van Quick keer op keer tussen het infield en outfield op het gras belanden. De Amersfoortsen zetten op een slimme manier de knuppel tegen de bal en de doorgaans goeie pitches van Jeanine Van Ancum zijn vandaag net niet scherp genoeg. De Hurricanes weten de eer nog te redden omdat Yvonne Bossenbroek de enige tegenpunt weet te scoren na honkslagen van Kelly de Graaf en Isabelle Botman. Een 1-12

verlies doet enigszins afbreuk aan het tot noch toe goede spel van de Hurricanes, maar kan nauwelijks een domper worden genoemd. De dames gaan vol zelfvertrouwen de promotiepoule in en zijn belust op een revanche als ze Quick ook daarin weer tegen zullen komen.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (3 2/3 inn.), 4-3-15-4; Paulien Baaij (1/3 inn.), 0-0-1-0.
Quick Amersfoort (4 inn.), 2-1-3-1

Het weekend van 25 juni beginnen de wedstrijden in de promotiepoule. Kijk op de facebook pagina van Hilversum Hurricanes dames 1 voor het programma.

4-6-2017 | Mooi seizoen Hilversum Hurricanes

Simone slide save over de thuisplaat (Foto: Stefan Ligthart)

De eerste helft van de competitie zit er bijna op. Volgende week wacht de topper tegen Quick Amersfoort waarin wordt bepaald wie nummer één van de 1e klasse A wordt. Afgelopen weekend nog even warmdraaien tegen Amsterdam Pirates.

Amsterdam Pirates 2 – Hilversum Hurricanes 1-3 en 3-12

De wedstrijden begonnen met een koude douche. Niet omdat 4 speelsters die ochtend al twee en een half uur onderweg waren geweest om van Pinkpop naar Amsterdam te komen, ook niet omdat er omgereden moest worden omdat de triathlon Nieuw West werd gehouden, maar omdat midden in de warming-up de sproei-installatie in alle hevigheid het Amsterdamse slootwater over de speelsters begon uit te sproeien. Speelsters en coaches zochten een droog heenkomen, maar konden niet voorkomen dat minuten lang de dug-out onder het water gebukt ging tot grote hilariteit van de toeschouwers op de tribune.

De eerste wedstrijd kwam heel langzaam een beetje op gang. Weinig spektakel in de eerste vier innings omdat de pitchers of de slagploeg aardig onder controle hadden of omdat de ballen door het veld goed werden verwerkt. De eerste helft van de vijfde inning leek een kopie van vorige week. Opnieuw was Yvonne Bossenbroek van grote waarde voor het team door op het juiste moment een 2-honkslag te slaan waarmee Simone Eijpe het eerste punt van de wedstrijd kon scoren. De volgende inning werd de ploeg van coach Edwin Pieneman geholpen door twee Amsterdamse veldfouten achter elkaar waarop weer twee punten konden worden gescoord. In de laatste inning kreeg de jonge Amsterdamse ploeg eer naar werken door toch nog een run te laten aantekenen. Einduitslag 1-3 in het voordeel van de Hurricanes.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (5 inn.), 4-2-2-1; Paulien Baaij (2 inn.), 3-1-2-1.
Amsterdam Pirates (7 inn.), 4-4-4-2

De tweede wedstrijd liep alles iets gemakkelijker.De tweede inning was desastreus voor de Pirates. Met twee uit slaat Emma Mulder de bal voor een single het midveld in. Een foute aangooi in het Amsterdamse veld zorgt vervolgens voor de nodige onrust waarop Emma kan scoren. Lisanne van Eijgen slaat een volgende honkslag en wordt gevolgd door Mandy Pieneman met 4-wijd. Alle honken vol en het juiste moment voor Simone Eijpe om haar zoveelste hit van dit seizoen af te leveren. De stand is inmiddels opgelopen tot 0-4 en na een hit van Isabelle Botman en de tweede honkslag van deze inning van Emma wordt er gewisseld bij een stand van 0-8. De Amsterdamse slagploeg heeft tot op dat moment geen antwoord op de harde pitches van Kirsten Van Ancum. De volgende inning slaat Simone haar vierde triple van dit seizoen en slaat daarmee Mandy Pieneman over de thuisplaat. Even later kan ze zelf het tiende punt scoren. Amsterdam komt even terug. Wat wisselingen in het Hilversumse veld zorgen even voor wat minder focus zodat Kirsten een paar honkslagen moet incasseren en een punt tegen krijgt. In de vierde inning nog wat wisselingen in het veld. De coaches grijpen dit soort wedstrijden graag aan om speelsters ook op andere posities uit te proberen. Het Hilversumse veld maakt dit seizoen zeer weinig fouten, maar in de vierde inning toch twee keer wat de Amsterdamse ploeg ook meteen twee punten oplevert. De voorsprong is comfortabel en met een uitslag van 3-12 kan Hilversum tevreden terugkijken op deze wedstrijden en vooruit kijken naar de wedstrijden van komend weekend tegen Quick.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (3 inn.), 7-1-4-0; Paulien Baaij (2 inn.), 4-0-1-2.
Amsterdam Pirates (5 inn.), 1-3-12-6.

28-5-2017 | Hurricanes en Domstad Dodgers gewaagd aan elkaar

Yvonne Bossenbroek, toonbeeld van de strijdbaarheid van de Hurricanes (Foto: Stefan Ligthart)

Op een zonovergoten Jagerspaadje stonden twee ploegen tegenover elkaar die geen van beiden van plan waren om de ander ook maar iets cadeau te geven. Twee spannende wedstrijden waren het resultaat, waarbij de winst beide keren in het voordeel van de Hurricanes uitpakte.

Hilversum Hurricanes – Domstad Dodgers 2-10 en 10-6

Tijdens de Midden Nederland Cup hadden de ploegen elkaar al ontmoet en toen ging de winst ternauwernood naar de Hurricanes. Domstad Dodgers heeft zich versterkt met de pitcher van DSS waar de Hilversumse dames het vorig jaar al erg moeilijk mee hadden. Ook dit keer was dat niet anders. De punten zouden dus schaars blijven mede omdat Hurricanes pitcher Kirsten Van Ancum de Utrechtse slagploeg geen duimbreed toegaf. Zo bleef de nul lang op het scorebord staan. In de vijfde inning leek het even mis te gaan twee veldfouten zorgden voor twee Utrechters op de honken. Door twee pop-ups in het infield en een fly-out in het outfield konden de Hilversumse dames toch weer gerust ademhalen.

Er moest iets geforceerd worden. Die kans kwam omdat Simone Eijpe met een honkslag opende. Een opofferingsstootslag van Rosanne Kamer bracht haar in scoringspositie en deze kans werd meteen door Yvonne Bossenbroek aangegrepen om haar met een tweehonkslag binnen te slaan. 1-0, maar nog steeds geen comfortabele voorsprong. De Dodgers konden in de eerste helft van de zesde inning hun sterke vijfde inning geen vervolg geven en dus was het weer aan Hilversum om de voorsprong uit te bouwen. Lizanne van Eijgen opende met een honkslag, gevolgd door Mandy Pieneman met een double. De punten waren schaars, dus koos de coach voor een squeeze play. De loopster op het derde honk start blind op de pitch terwijl de bal door de slagvrouw koste wat het kost geraakt moet worden. Een perfecte bunt van Kelly de Graaf brengt de tweede run van de wedstrijd over de thuisplaat. Spektakel en strijd kenmerkten deze wedstrijd. Paulien Baaij pitcht de wedstrijd vervolgens geroutineerd uit en Hilversum naar een 2-0 winst.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (4 inn.), 5-1-1-2; Jeanine Van Ancum (1 inn.), 0-1-0-0; Paulien Baaij (2 inn.), 3-1-2-0
Domstad Dodgers (6 inn.), 4-1-7-0

Na een lange pauze om even bij te komen van de hitte werd aan de tweede wedstrijd begonnen. Hilversum keek al vrij snel tegen een 0-3 achterstand aan en een pitcherswissel bleek noodzakelijk. De veerkracht van de Hurricanes is dit seizoen ongekend groot en meteen werd in de gelijkmakende slagbeurt de achterstand omgebogen in een voorsprong. Met twee mensen op de honken bracht Kelly de Graaf met een 3-honkslag de achterstand terug tot 2-3 en scoorde zelf de 3-3 op wat gerommel in het Utrechtse infield. Met alle honken bezet kwam na de tweede achtereenvolgende 4-wijd ook de 4-3 over de thuisplaat.

Pas in de vierde inning werd die score uitgebouwd. Lizanne opent die inning met een honkslag en wordt met een triple van de knuppel van Renee Adriaanse over de thuisplaat geslagen. Zelf kan Renee scoren op een sacrifice fly van Kelly waarmee de stand op 6-3 wordt gebracht. In de volgende inning wordt dat 7-3 en in de zesde inning komen daar nog eens 3 runs bij na honkslagen van Kelly, Jeanine, Simone, Kirsten en Paulien. Domstad Dodgers komt nog even terug maar het gat is inmiddels geslagen en de Hurricanes gaan met een 10-6 overwinning naar de kleedkamers.

Werpcijfers:
Renee Adriaanse (1/3 inn.), 0-0-4-0; Jeanine Van Ancum (4 2/3 inn.), 6-0-3-0; Paulien Baaij (0-1-3-1)
Domstad Dodgers (6 inn.), 4-5-13-1

Volgend weekend staat de uitwedstrijd tegen Amsterdam Pirates op het programma.

21-5-2017 | Hurricanes nu al zeker van promotiepoule

Yvonne Bossenbroek slide net langs de catcher over de thuisplaat (Foto: Stefan Ligthart)

Al drie competitierondes voor het einde van de reguliere competitie hebben de softbalsters van Hilversum zich weten te plaatsen voor de promotiepoule. De twee wedstrijden tegen Sparks uit Haarlem leverden vier punten op en daarmee zijn de Hurricanes zelfs in het slechtste geval niet meer te achterhalen.

Sparks 2 – Hilversum Hurricanes 1-6 en 2-9

Sparks was geen tegenstander die zomaar over zich heen liet lopen. De pitching was goed verzorgd, routine afgewisseld met jeugd, de nodige power aan slag, kortom een team dat niet te onderschatten is. En onderschatten is juist iets wat de Hilversumse ploeg heeft geleerd om nooit te doen in de softbalsport. Iedere wedstrijd wordt met de juiste instelling aangegaan en dat maakt dat we iedere week weer fantastisch softbal te zien krijgen. Zwakke plekken zitten er niet meer in het team. Iedere honk- of softballer heeft wel eens een mindere dag, maar dat is nou eenmaal het spel. Hilversum heeft een solide ploeg die over de hele linie gevaarlijk is.

De druk werd ook in het eerste duel direct al op de thuisploeg gezet met honkslagen van Lizanne van Eijgen en Mandy Pieneman. Samen zijn deze eerste en tweede slagvrouw van de line-up goed voor maar liefst 35 hits in de afgelopen twaalf wedstrijden. Beiden wisten ook meteen te scoren waarmee de Haarlemmers direct al tegen een 0-2 achterstand aankeken. Mandy liep met haar punt meteen ook de honderdste run van dit seizoen over de thuisplaat. Verdedigend zit het ook goed in elkaar. Naast de ijzersterke pitching, waar dit jaar een enorme diepgang in zit, speelt het veld met volle overgave en wordt voor iedere bal gevochten. In de tweede inning weer de eerste twee slagvrouwen die een hit afleveren. Rosanne Kamer en Yvonne Bossenbroek slaan beiden de bal voor een honkslag weg en worden een paar klappen later door hun teamgenoten over de thuisplaat geslagen.
In de derde inning een pakt Sparks toch een punt. Een 4-wijd en een hoge bal net achter het eerste honk zorgen voor de enige tegenpunt. Het antwoord van Hilversum komt direct de volgende inning. Met het eerste en tweede honk bezet slaat Mandy de bal voor een triple over de linksvelder heen en brengt daarmee de score op 1-6. Zulke wedstrijden geven toch mooi de gelegenheid om dingen uit te proberen. Een geroutineerde pitcher als Jeanine Van Ancum, gooit dan op een jonge talentvolle catcher, Chelle Roelvink, die op haar beurt geweldig zit te catchen. Het duo houdt de pot verder dicht en haalt met de 1-6 overwinning de eerste twee punten van de dag binnen.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (7 inn.), 8-4-3-0
Sparks (7 inn.), 3-1-12-1

In de tweede wedstrijd nam Sparks de leiding. Na een paar honkslagen was Hilversum meteen weer bij de les. In de tweede inning werd de 2-0 achterstand meteen omgebogen in een 2-3 voorsprong. Jeanine wist te scoren op een hit van Isabelle Botman, die vervolgens kon scoren op hits van Kirsten Van Ancum en Lizanne. Kirsten zorgde zelf voor de derde punt op een honkslag van Mandy. In de vierde inning werden daar nog eens 4 punten aan toegevoegd. Simone Eijpe slaat als eerste slagvrouw een single en wordt door Jeanine verder geslagen. Een prachtige stootslag van Rosanne Kamer zorgt voor het eerste punt en de volgende twee binnengeslagen punten komen voor rekening van Yvonne. Isabelle, de jongste speelster van het team, jaagt de bal voor drie honken het outfield in waardoor er ineens een comfortabele 2-7 op het scorebord staat. Kirsten houdt de slagploeg van Sparks nog een inning in bedwang en met een 2-9 voorsprong maakt Lizanne het karwei af. De wedstrijd wordt beëindigd in de vijfde inning met twee spectaculaire vangballen van korte stop Emma Mulder, één van die jonge talenten die dit jaar enorme stappen maken.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (3 inn.), 0-2-3-2; Lizanne van Eijgen (2 inn.), 0-0-2-1.
Sparks (5 inn.), 2-1-12-3

Komend weekend staat de zware thuiswedstrijd tegen Domstad Dodgers op het programma. De wedstrijden aan het Jagerspaadje beginnen zondag 28 mei om 13:00 uur.

14-5-2017 | Hilversum al bijna zeker van promotiepoule

Hand in hand, kameraden! (Foto: cees@vanancum.co.nl)

Net over de helft van de reguliere competitie, kan deelname aan de promotiepoule het softbalteam van de Hilversum Hurricanes alleen in theorie nog ontgaan. Afgelopen weekend was DSS uit Haarlem op bezoek aan het Jagerspaadje en moest tot twee keer toe hun meerdere erkennen in het Hilversumse team.

Hilversum Hurricanes – DSS 6-1 en 14-2

Waar andere jaren nog wel eens met schrik werd gereageerd als een tegenstander een hoofdklasse speelster had opgesteld, was Hilversum dit keer op geen enkele manier onder de indruk. Gelukkig had DSS drie speelsters uit hun hoofdklasse team opgesteld, want zo werden het voor het publiek toch nog twee heel aardige wedstrijden. Grote spelbreker deze middag was de regen. Toch zagen de teams kans om twee wedstrijden uit te spelen omdat groundsman Marcel Botman, met wat hulp, binnen een uur het overtollige water van het veld had weggewerkt.

De eerste wedstrijd begon stroef. De trage ballen van de DSS pitcher werden wat al te gretig weggemept en waren over het algemeen een gemakkelijke prooi voor de Haarlemse outfielders. Meestal is het zo dat als een speelster dan haar volgende slagbeurten krijgt, zij iets beter geconcentreerd aan slag komt en dus beter contact maakt. Dit was in de derde inning het geval. Pitcher Kirsten Van Ancum, 5 hits in 6 slagbeurten vandaag, begint de inning met een infield hit. Simone Eijpe slaat haar verder en na een perfecte bunt van Mandy Pieneman heeft Hilversum de nodige druk op de ketel gezet. Drie honken bezet en nul uit. Op 4-wijd wordt het eerste punt gescoord en na een honkslag van Kelly de Graaf, ook 5 uit 6 vandaag, staat het ineens toch 3-0. Scherp honklopen zorgt ervoor dat op een doorgeschoten bal nog 2 runs binnenkomen. De druk bleef ook de volgende inning aanhouden maar pas in de vijfde inning kwam er nog een run bij. Intussen had DSS ook een punt gescoord en werd de eindstand voor de eerste wedstrijd op 6-1 bepaald.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (7 inn.), 8-3-5-1
DSS (6 inn.), 3-1-10-1

De tweede wedstrijd begon in het zonnetje, maar moest na enkele innings worden stilgelegd. De stand was op dat moment al 7-2 in het voordeel van Hilversum en niemand had er zin in om de wedstrijd nog eens over te moeten doen. De scheidsrechters stonden op het punt om het veld af te keuren toen ze zagen dat de teams al weer enthousiast aan het warmlopen waren. Ze besloten om de crew gewapend met hooivorken een kans te geven om het veld weer bespeelbaar te maken. Dat lukte en pitcher Renee Adriaanse pakte de bal weer op om haar succesvolle wedstrijd te vervolgen. Ze werd daarin volledig ondersteund door haar teamgenoten die bij elkaar 14 hits sloegen waarmee evenzoveel punten over de thuisplaat kwamen. In vier innings was de score opgelopen tot 14-2 en daarmee kwam een einde aan een heel erg mooie middag met veel sportieve hoogtepunten. Volgende week de uitwedstrijd bij Sparks in Haarlem.

Werpcijfers:
Renee Adriaanse (4 inn.), 4-1-5-1
DSS (3 inn.), 0-4-14-0

7-5-2017 | Hurricanes tonen karakter

Mandy Pieneman is dit seizoen lekker op dreef. (Foto: cees@vanancum.co.nl)

Daar waar het de afgelopen seizoenen nog wel eens mis ging, lieten de dames zich dit keer bij een achterstand niet uit het veld slaan. Drie punten mee naar huis uit Haarlem is absoluut een verdienste en tekent het karakter van de ploeg dit jaar.

Olympia Haarlem – Hilversum Hurricanes 3-3 en 0-7

Voor het eerst dit seizoen moesten de dames van de Hilversum Hurricanes een volledige wedstrijd spelen. De eerste wedstrijd was ongekend spannend. Pitcher Jeanine Van Ancum hield de Haarlemse slagploeg goed in toom, maar aan de andere kant deed Roos-Marijn Kramer het zelfde. De eerste twee innings bereikten de Hurricanes telkens wel het 3e honk, maar moesten het in de eindfase steeds af laten weten. In de derde inning lukte dat wel. Mandy Pieneman (3 uit 4) sloeg de eerste honkslag van de wedstrijd, waarop Isabelle Botman kon scoren. De timing speelde de Hilversumse slagploeg behoorlijk parten en de voorsprong uitbouwen wilde maar niet lukken. Intussen begon Olympia aan te dringen. In de vierde inning liepen de honken vol met nog maar één uit. Het juiste moment om de volgende twee slagvrouwen met 3-slag aan de kant te zetten, waarmee het gevaar even geweken was.

De vijfde inning ging het toch mis. Olympia kwam met twee uit in een rally. Slagvrouw nummer twee van de line-up kwam met 4-wijd op het honk en werd thuisgeslagen met een double in het midveld. Door een intentional walk, kregen de Haarlemsen lopers op het 1e en 2e honk. Deze werden door twee achtereenvolgende honkslagen over de thuisplaat gebracht en zo stond Hilversum voor het eerst dit seizoen achter. Renee Adriaanse nam de pitching vervolgens succesvol over en verder dan 3-1 kwam Olympia niet. Hilversum bleef knokken en kwam in de laatste slagbeurt verdiend langszij. Ook de Hurricanes kregen door twee keer 4-wijd lopers op het eerste en tweede honk. Mandy Pieneman slaat haar derde hit van de wedstrijd en daarmee de 3-2 over de thuisplaat en op een wilde worp komt ook de 3-3 op het scorebord. De gelijkmakende slagbeurt wordt het nog even spannend, maar een vangbal van Mandy ver in het midveld zorgt ervoor dat het publiek opgelucht kan ademhalen. Geen hangende koppen dit seizoen bij een achterstand, maar de juiste mentaliteit om terug te knokken.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum (4 2/3 inn.), 6-4-6-0;
Renee Adriaanse (2 1/3 inn.), 1-1-0-1.
Olympia Haarlem, 10-5-4-2

Tweede wedstrijd, nieuwe pitchers, nieuwe kansen. De eerste honkslag komt direct al van de openingsslagvrouw Lizanne van Eijgen. Toch blijft de gehele eerste inning de nul op het scorebord. Maar dan gaat Hilversum los. Simone Eijpe bereikt door een sacrifice bunt van Rosanne Kamer het 2e honk. Ook Yvonne Bossenbroek en Kirsten Van Ancum bereiken het honk. Eén uit en alle honken bezet. Jeanine, Mandy, Renee, Kelly de Graaf en opnieuw Simone en Rosanne slaan allemaal een single, waardoor er deze slagbeurt elf slagvrouwen aan slag komen en 6 runs worden gescoord. Aan de andere kant geeft Kirsten de Haarlemse slagploeg geen enkele kans en gooit de ene na de andere strike-out.

In de vierde inning wordt hier nog een run aan toegevoegd. Renee begint met een triple in het linksveld en wordt direct door Kelly over de thuisplaat geslagen. De 0-7 stand blijft staan tot de vijfde inning. Opnieuw ligt een vroegtijdig einde van de wedstrijd in het verschiet. De eerstvolgende Haarlemse slagvrouw komt met 4-wijd op de honken. De nummers drie, vier en vijf aan slag, maar een snoeihard geslagen line drive wordt door 2e honkvrouw Isabelle Botman uit de lucht geplukt en meteen op één gesmeten. Een “double play is a pitcher’s best friend”. De laatste nul van de wedstrijd volgt direct daarna en de Hurricanes sluiten opnieuw een wedstrijd met de mercy rule af. Volgende week komt aan het Jagerspaadje het Haarlemse DSS op bezoek.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (5 inn.), 7-5-3-0.
Olympia Haarlem, 2-1-12-3

23-4-2017 | Hilversum blijft winnen

Rosanne scoort 7-4 (Foto: Stefan Ligthart)

De eerste serieuze testcase van het seizoen. Caribe uit Groningen, vorig jaar nog runner up achter kampioen Neptunus. Een gevaarlijk goede slagploeg, maar dit jaar zonder Nieuw Zeelandse pitcher. Hilversum wist wat er te doen stond en kwam zeer gemotiveerd het veld in.

Hilversum Hurricanes – Caribe 9-2 en 11-4

De coaching staff had voor de eerste van de doubleheader voor de volgende line-up gekozen. 1. Lizanne van Eijgen, korte stop. 2. Mandy Pieneman, midveld. 3. Renee Adriaanse, 1e honk. 4. Kelly de Graaf, catcher. 5. Simone Eijpe, linksveld. 6. Isabelle Botman, 2e honk. 7. Yvonne Bossenbroek, 3e honk. 8. Chelle Roelvink, rechtsveld en 9. Jeanine Van Ancum, pitcher.

De ploegen kennen elkaar na al die jaren dat ze tegen elkaar spelen door en door. Slagvrouw nummer één gaat altijd voor het korte werk. Ze is supersnel, dus het Hilversumse infield is op z’n hoede. Derde en eerste honkvrouw spelen dus in en … de popup wordt gevangen door de derde honkvrouw. Ook de volgende slagvrouwen krijgen de bal niet weg, dus wisselen zonder punten tegen is altijd lekker. Mandy is de eerste die op de honken komt (4-wijd). Renee gaat zelf uit maar brengt Mandy wel verder naar twee. Kelly slaat de eerste honkslag van van de dag en brengt Mandy daarmee naar het derde honk. Simone volgt dat voorbeeld en slaat daarmee de 1-0 over de thuisplaat. In de tweede inning begint Caribe met een honkslag die ietwat gelukkig achter het eerste honk valt. De volgende twee slagvrouwen worden kansloos met 3-slag aan de kant gezet door een zeer sterk pitchende Jeanine Van Ancum. De gelijkmakende slagbeurt van Hilversum levert maar liefst 4 punten op. Chelle Roelvink slaat een single en Jeanine slaat de bal voor een double ver het outfield in waarop Chelle kan scoren. De honken lopen vol, waarna Renee Adriaanse de eerste bal die ze krijgt voor twee honken ver over de linksvelder heen slaat en daarmee de 5-0 op het scorebord brengt. Ook de volgende inning is het voor Caribe weer drie op drie af. Waar Hilversum de voorgaande jaren wel eens verslapte, gaat het team nu door. Dus slaat Isabelle Botman de volgende double van de wedstrijd. Gevolgd door nog een paar honkslagen is de stand na drie volledige innings 8-0.

Paulien Baaij neemt het pitchen van Jeanine over aan het begin van de 4e inning. De 4e inning blijft puntloos, maar de Groningers weten in de 5e inning toch nog 2 punten te scoren. Eén puntje is nog nodig voor een mercy rule einde van de wedstrijd. Chelle komt met 4-wijd op de honken en wordt even later door haar teamgenoten over de thuisplaat geholpen. De eerste winst van de dag is in de pocket, 9-2 in vijf innings. Het team sloeg maar liefst 11 honkslagen, waaronder 3 doubles.

Werpcijfers:
(aantal keren 3-slag – aantal keren 4-wijd – honkslagen tegen – veldfouten)
Jeanine Van Ancum (3 inn.), 3-0-1-1; Paulien Baaij (2 inn.), 2-1-3-0
Caribe (5 inn.), 2-3-11-1

Een tweede wedstrijd kan heel anders lopen. Softbal is daarom zo’n leuk spel, je weet nooit wat er gaat gebeuren. De kunst is dus om als team scherp te blijven. De line-up voor de tweede wedstrijd ziet er als volgt uit: 1. Lizanne van Eijgen, korte stop; 2. Mandy Pieneman, midveld; 3. Renee Adriaanse, 1e honk; 4. Kelly de Graaf, 2e honk; 5. Simone Eijpe, 3e honk; 6. Rosanne Kamer, rechtsveld; 7. Yvonne Bossenbroek, catcher; 8. Emma Mulder, linksveld en 9. Kirsten Van Ancum, pitcher.

Slagvrouw nummer één van Caribe weet de bal slim over het infield heen te leggen. Door een opofferingsstootslag van slagvrouw nummer twee wordt het tweede honk en zelfs het derde honk bereikt. Dreiging op de honken. Het derde honk bezet en nog maar één uit. Even wat nervositeit wat resulteert in twee keer 4-wijd. De honken vol en één van de gevaarlijkste Groningse slagvrouwen aan slag. Kirsten herpakt zich en beëindigt de inning met twee achtereenvolgende strikeouts. Geen punten, dat voelt lekker. Ook Caribe heeft een nieuwe pitcher, dus dat is weer even wennen. Lizanne komt door een foutje op het honk en Mandy slaat een een honkslag. Helaas blijft het daarbij en Hilversum weet de eerste slagbeurt niet te scoren. Kirsten Van Ancum is weer helemaal de baas op de pitchersplaat. Drie Groningse slagvrouwen bereiken geen van allen het eerste honk en dus is het weer wisselen.

De gelijkmakende slagbeurt is het dan wel weer raak. Rosanne Kamer en Yvonne Bossenbroek slaan allebei een honkslag en worden beiden door hun teamgenoten over de thuisplaat geholpen. Een 2-0 voorsprong welke in de volgende inning naar 6-0 wordt uitgebouwd. Dan wordt het spannend. Kirsten heeft alles gegeven en moet opnieuw twee slagvrouwen met 4-wijd op het honk laten komen. Een pitcherswissel brengt niet de nodige rust en Caribe weet hiervan gebruik te maken door 3 punten te scoren. Met wat positiewisselingen in het veld en opnieuw een pitcherswissel moet het goedkomen. Paulien Baaij kan echter niet voorkomen dat Caribe in de vijfde inning zelfs tot 6-4 terugkomt. Gelukkig weet Hilversum zelf ook te scoren en in de zesde inning is de flow weer helemaal terug. Paulien heeft de Groningse aanval inmiddels lamgelegd en Mandy opent met een 3-honkslag. Gevolgd door een honkslag van Paulien, een 2-honkslag van Kelly en een honkslag van Simone, komt toch nog onverwacht de 7 punten verschil op het scorebord. Een mooie 11-4 overwinning en over twee weken naar Haarlem, waar opnieuw een zware wedstrijd wacht tegen Olympia.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (3 inn.), 2-4-3-0; Renee Adriaanse (1 inn.), 0-1-2-1; Paulien Baaij, (2 inn.), 1-0-1-0
Caribe (6 inn.), 0-4-11-3

16-4-2017 | Hilversum aan kop in de 1e klasse-a

Isabelle Botman bereikt met haar 3-honkslag het derde honk (Foto: Stefan Ligthart)

De softbalsters van de Hilversum Hurricanes gaan na twee speelrondes aan kop in de 1e klasse A. Natuurlijk moeten de sterkste tegenstanders nog komen, maar gezien het vertoonde spel, heeft het team het volste vertrouwen in een fantastisch seizoen.

Hilversum Hurricanes – UVV2 15-0 en 7-0

UVV 2 uit Utrecht was afgelopen weekend de tegenstander. De regen leek de hele week al spelbreker te gaan worden. De verschillende weer apps werden nauwlettend in de gaten gehouden de de kans op regen bleef maar boven de 60% hangen. Zondagochtend, Pasen en gameday. De meeste speelsters moesten de hagel trotseren om naar het veld te komen. In een mum van tijd stond het hoofdveld blank en de hoop was gevestigd op veld 2. De regen hield aan en ook veld 2 liep onder water. Een kleine kans was er nog. Als het om 12 uur zou stoppen met regenen zou veld 2 hoogstwaarschijnlijk op tijd droog zijn. Het stopte met regenen en het water op veld 2 zakte langzaam in de Loosdrechtse veengrond weg. Een paar onverzettelijke vrijwilligers zorgden er vervolgens voor dat het veld speelklaar werd en een uur later dan gepland riep de umpire “play ball”.

De eerste wedstrijd was van korte duur. Al na drie innings bracht de mercy rule de onverbiddelijke knuppels van de thuisploeg tot zwijgen. In deze drie innings werden 15 punten door de Hilversumse ploeg bij elkaar geslagen en zonder een punt tegen betekende dat binnen het uur het einde van de wedstrijd.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum (2 inn.), 2-2-0-0; Renee Adriaanse (1 inn.), 2-0-0-0
UVV, 0-5-11-3

De tweede wedstrijd gaf ongeveer hetzelfde beeld. Nu werd de wedstrijd in vijf innings vroegtijdig beslist. Hilversum deed het iets rustiger aan en produceerde in vier slagbeurten negen honkslagen. Ook deze wedstrijd wist UVV op het sterke Hilversumse pitchen geen honkslagen te slaan. Opnieuw binnen het uur stond de eindstand 7-0 op het scorebord.

Volgend weekend wacht de eerste serieuze krachtmeting. Dan komt Caribe uit Groningen op bezoek aan het Jagerspaadje.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum, 11-0-0-1
UVV, 0-0-9-1

9-4-2017 | Hurricanes dames starten seizoen met dubbele winst

De softbaldames van Hilversum Hurricanes zijn het seizoen begonnen met een dubbele winst op Birds uit Zoetermeer. Vooral aan slag was het verschil met de vorige seizoenen goed merkbaar. Het team bleef scherp en gemotiveerd en liet er in beide duels geen twijfel over bestaan wie vandaag de beste was.

Birds2 – Hurricanes Hurricanes 2-16 en 0-10
Met een hoge verwachting is het altijd maar zien hoe het je zo’n eerste competitieronde vergaat. Softbal blijft een onvoorspelbare sport, want iedereen kan van iedereen winnen. Het team van de Hurricanes heeft afgelopen winter keihard getraind en onder de bezielende leiding van een geheel vernieuwde coaching staff lijkt alles te kloppen. Ja, het team is versterkt. Jonge speelsters zijn volwassener geworden en met de komst van een paar zeer goede routiniers is het team absoluut een klasse beter dan het vorige seizoen.

Birds uit Zoetermeer was zondagochtend het eerste slachtoffer van de dadendrang van de Hilversummers. De eerste inning stond er al direct 0-6 op het scorebord, mede door een 3-honkslag van Isabelle Botman. De gelijkmakende inning pakte Birds twee punten terug door wat veldfoutjes, veroorzaakt door de zenuwen van zo’n eerste wedstrijd. Die waren er ook meteen af en Birds kreeg de hele dag geen enkele vat meer op het goede pitchen van de zusjes Van Ancum. De nieuwe korte stop Lizanne van Eijgen en Renee Adriaanse sloegen ook nog eens een paar drie pitters en zo kon de wedstrijd vroegtijdig (4 innings) worden beëindigd met een 2-16 overwinning.

Werpcijfers:
Kirsten Van Ancum: 9-0-3-1
Birds: 0-4-16-1

De tweede wedstrijd gaf eenzelfde beeld. Al vroeg nam Hilversum een voorsprong. Met alle honken bezet sloeg aanvoerdster Kelly de Graaf de bal voor een homerun over de rechtsvelder heen. De 0-4 voorsprong werd gestaag uitgebouwd naar 0-8 en 0-10 door goed slagwerk van het hele team. Simone Eijpe was vandaag bijzonder goed op dreef met 4 honkslagen uit 5 slagbeurten, gevolgd door Mandy Pieneman en Lizanne van Eijgen met 4 uit 6. Ook de tweede wedstrijd werd met 4 innings bij een stand van 0-10 vroegtijdig beëindigd. Komende 1e Paasdag speelt het team de eerste thuiswedstrijd op het Jagerspaadje tegen UVV uit Utrecht.

Werpcijfers:
Jeanine Van Ancum: 7-1-2-0
Birds: 0-0-11-2