Over Hurricanes

A.S.C. Hilversum Hurricanes is een sportvereniging voor Honkbal, Softbal, BeeBall en American Football.
 
2018
In 2018 telt onze vereniging circa 260 leden.
 
De jeugdteams zijn onderverdeeld in: Softbal Junioren, Softbal Aspiranten, Softbal Pupillen, Honkbal Junioren, Honkbal Aspiranten 1, Honkbal Aspiranten 2, Honkbal Pupillen en BeeBall.
 
De seniorenteams zijn onderverdeeld in: American Football, Softbal Dames 1, Softbal Dames 2, Softbal Dames 3, Softbal Dames 4, Softbal Heren 1, Softbal Recreanten, Honkbal Heren 1 en Honkbal Heren 2.
 
Historie
Een mooie titel voor een prachtig boek over de historie van de honk- en softbalsport in Hilversum. De samenstellers van dit boek zijn Nico Dunnebier, oud speler, scheidsrechter en secretaris van de club, en Roel Mulder, met wiens overlijden we één van de grootste supporters verloren. Het boek werd in 1984 gepresenteerd. Net voor het afscheid van het Sportpark Hilversum en de verhuizing naar het Jagerspaadje. Voor belangstellenden is dit boek vast nog wel ergens te leen. Vraag er maar eens naar.
 
De Nederlandse Honkbalbond werd op 16 maart 1912 opgericht door de heren Grasé, Tiemeyer en Hoeksma. J.C. Grasé heeft min of meer de honkbalsport naar Nederland gehaald. Honbal was in de beginjaren een nevenactiviteit van veel voetbalverenigingen. Zomers lag het voetbal stil en in een tijd dat men nog niet naar Ibiza, Belize of Phuket met vakantie ging, wilde men tijdens de zomermaanden wel een ander tijdverdrijf. Jarenlang is het honkbal aan voetbalverenigingen verbonden gebleven.

In 1923 werd voor het eerst een demonstratiewedstrijd honkbal in Hilversum gespeeld. Deze wedstrijd was tussen Blauw-wit en Haarlem, maar veel effect had dit nog niet. Pas in 1927 probeerde HVV ‘t Gooi haar voetballers enthousiast te maken door een wedstrijd tegen het Utrechtse Be Fair te spelen. Toch was het de FC Hilversum die in 1937 de eerste honkbalclub in het Gooi werd. In 1938 werd voor het eerst aan de competitie deelgenomen en in 1939 werd het Zilveren Handschoen Toernooi door Dick van Rijn in het leven geroepen. Dit groeide uit tot een vooraanstaand toernooi en genoot belangstelling van onder andere de Hilversumse burgemeester Lambooy en één van de belangrijkste mensen voor het Nederlandse honkbal, bondsvoorzitter Emile Bleesing. In 1940 ging ook ‘t Gooi aan de competitie deelnemen en zelfs enkele bedrijven zoals Polak & Schwartz, het latere IFF, hadden honkbalteams.
 
De intrede van het betaald voetbal in 1954 was een klap voor het honkbal. Het combineren van de twee sporten werd voor velen een stuk moeilijker. De honkbalafdelingen van FC Hilversum en ‘t Gooi gingen samenwerken. De clubs fuseerden in 1960, samen met Victoria en P&S gingen zij verder onder de naam HBC, Hilversumse Baseball Club. Aan de Meerweg werd in 1954 naast de voetbalafdeling ook de honkbalclub Donar opgericht. In 1961 ging de Omroep Sport en Ontspanningsvereniging ook honkballen en in 1966 werd bij OSO zelfs voor het eerst een damessoftbalteam op de been gebracht. Samen met de voetbalclub Actif werd softbal uitgebouwd tot een serieuze sport.
 
Donar verhuisde in 1968 naar het Hilversumse Sportpark. HBC, de Rugby Club Hilversum en OSO fuseerden in 1971 tot de Bosbokken, welke aan de Beerensteinseweg speelden. In 1975 bundelden beide verenigingen hun krachten en ontstond de Base- en Softball Club Hilversum, BSCH. De ruimte en uitbreidingsmogelijkheden op het Hilversumse Sportpark waren zeer beperkt. Toch duurde het nog 10 jaar voordat de verhuizing een feit werd.