Historie


Home » Onze club » Historie

ASC Hilversum Hurricanes kent een lange historie, die op verschillende plekken en jaartallen zijn oorsprong kent. Vele mensen hebben een bijdrage geleverd aan de vereniging die wij vandaag de dag zijn. Onder dit historisch overzicht zijn alle Erevoorzitters, Ereleden en Leden van Verdienste genoemd die hierin een speciale rol hebben vervuld.

De eerste sport van de Hurricanes die gespeeld werd in Hilversum was honkbal. Honkbal was in de beginjaren een nevenactiviteit van veel voetbalverenigingen. Zomers lag het voetbal stil en in een tijd dat men nog niet naar Ibiza, Belize of Phuket met vakantie ging, wilde men tijdens de zomermaanden wel een ander tijdverdrijf.


1937 – HONKBAL IN HILVERSUM


De eerste demonstratiewedstrijd tussen Blauw-Wit en Haarlem op het Hilversumse Sportpark

Op 2 september 1923 werd voor het eerst een demonstratiewedstrijd in Hilversum gespeeld, maar veel effect had dit nog niet. Pas in 1927 probeerde HVV ’t Gooi haar voetballers enthousiast te maken, maar het was FC Hilversum die op 6 september 1937 de eerste honkbalclub in het Gooi werd. In 1938 werd voor het eerst aan de competitie deelgenomen en in 1939 werd het Zilveren Handschoen Toernooi door Dick van Rijn in het leven geroepen. Dit groeide uit tot een vooraanstaand toernooi en genoot belangstelling van onder andere de Hilversumse burgemeester Lambooy en één van de belangrijkste mensen voor het Nederlandse honkbal, bondsvoorzitter Emile Bleesing. In 1940 ging ook ’t Gooi aan de competitie deelnemen en zelfs enkele bedrijven zoals Polak & Schwartz, het latere IFF, hadden honkbalteams. Aan de Meerweg werd in 1954 naast de voetbalafdeling ook de honkbalclub Donar opgericht.  

Rond 1960 ging het niet best met het Hilversumse honkbal. De vijf clubs (Hilversum, ’t Gooi, Donar, P&S en Victoria) konden amper 7 teams op de been krijgen. De intrede van het betaald voetbal in 1954 was een klap voor het honkbal. Het combineren van de twee sporten werd voor velen een stuk moeilijker. Honkbal was maar bijzaak voor de voetbalverenigingen, dus kwamen de eerste stemmen op om de honkbalafdelingen af te splitsen. De honkbalafdelingen van FC Hilversum en ’t Gooi gingen samenwerken. De clubs fuseerden in 1960, samen met Victoria en P&S gingen zij verder onder de naam HBC, Hilversumse Baseball Club. In 1961 ging de Omroep Sport en Ontspanningsvereniging ook honkballen, wat het totaal weer bracht op drie verenigingen.


1966 – SOFTBAL IN HILVERSUM


Dames 1 in 1975 onder sponsornaam BLUF en onder leiding van Erik Ultee

Op aandringen van UVV werd op 21 april 1966 bij OSO voor het eerst een damessoftbalteam op de been gebracht om zo meer softbalteams in de regio te krijgen. Samen met de voetbalclub Actif werd softbal uitgebouwd tot een serieuze sport. Donar verhuisde in 1968 naar het Hilversumse Sportpark na zich afgescheiden te hebben van de gelijknamige voetbalvereniging (het huidige Wasmeer). HBC, de Rugby Club Hilversum en OSO fuseerden in 1971 tot de Bosbokken, welke aan de Beerensteinseweg speelden.

Nog vier jaar wisten beide verenigingen gescheiden van elkaar te blijven, maar de ledenaantallen bleven uit. In 1973 werd er in Hilversum nog maar door 125 mannen gehonkbald (Donar en de Bosbokken) en door 40 vrouwen gesoftbald (Actif). Donar zette een groots plan op om de neergaande spiraal te stoppen: Het opzetten van een jeugdafdeling én een softbalafdeling. Dit had effect want niet alleen leden werden aangetrokken ook sponoren voor de honkbal- (Donar-Jaski) en softbalafdeling (BLUF) werden gevonden.

Echter was er een tekort aan kader en kwam men tot de conclusie om samen de krachten te bundelen om honk- en softbal in Hilversum naar een hoger niveau te brengen. In 1975 fuseerden beide verenigingen en ontstond de Base- en Softball Club Hilversum, BSCH, eerder bekend onder de sponsornamen Cuir2000 (honkbal), BLUF (softbal) en later ook Felix II. Door de propaganda van Donar beschikte de fusieclub in de jaren ’80 over een volwaardige jeugdsoftbalafdeling en wel 6 seniorensoftbalteams. De ruimte en uitbreidingsmogelijkheden op het Hilversumse Sportpark waren zeer beperkt. Toch duurde het nog 10 jaar voordat de verhuizing naar de huidige locatie in 1984 een feit werd.


1985 – AMERICAN FOOTBALL IN HILVERSUM


Het allereerste AF Seniorenteam van de ASC Hilversum Hurricanes in 1990

In de jaren ’80 werden door verschillende televisiezenders College wedstrijden american football uitgezonden. In het voorjaar van 1984 kwam een oproep via Veronica aan geïnteresseerden in de sport om zich te melden bij de AFBN. Paul Zuidema, de latere oprichter van de vereniging, was een van hen en kreeg per telefoon de volgende vraag:
“We hebben nog niets in Hilversum en zou je eventueel een club willen oprichten? Want we hebben nog meer mensen uit dat gebied die gereageerd hebben.”
Met een groepje spelers werd begonnen met trainingen op een veld aan de Jonkerweg tegenover het Roland Holst College. Met een paar ballen en enige kennis van de sport en materialen werd er getraind. Ondertussen meldden zich meer belangstellenden en werd er contact gelegd met Amerikanen van vliegbasis Soesterberg en Amerikaanse Nederlanders met kennis over de sport. Met name Paull Michels speelde de eerste jaren een belangrijke rol als coach van het team en bedenker van de huidige naam: Hilversum Hurricanes.

De vereniging werd uiteindelijk op 6 september 1985 opgericht. In voorbereiding op de competitie manifesteerden zich de eerste uitdagingen: geen veld, geen kleedkamers, geen palen, er was niets. Er werd contact gezocht met de Gemeente Hilversum, die via regionale kranten al op de hoogte was van een groep enthousiastelingen op de gemeentevelden. Zo kregen wij, na een aantal omzwervingen, beschikking over een veld in het midden van de Draversbaan (het huidige Arenapark). We maakten gebruik van de faciliteiten van de Hilversumse Handbalclub, waar we een welkome uitbreiding waren van de baromzet. We werden een echte regionale vereniging, die in de competitie van 1986 haar eerste wedstrijden speelde. De groei zette zich voort en de behoefte aan een eigen onderkomen werd steeds groter.

Vanaf het voorjaar van 1986 is BSCH te vinden op onze huidige locatie, na een noodgedwongen verhuizing voor de bouw van het Arenapark. We waren uitgegroeid tot een gezonde vereniging  die uit haar jasje was gegroeid. Er was slechts 1  veld , waardoor vaak moest worden uitgeweken naar de velden tussen de drafbaan (als er geen paardenraces waren).  Op de nieuwe locatie hadden we de beschikking over een honkbalveld, softbalveld, jeugdveld en een voormalig voetbalveld voor trainingen. De gehoopte groei van het aantal leden op het nieuwe complex bleef echter uit. Langzaamaan haakten ouderen en jeugdleden af, terwijl de toeloop uit de nieuwe omgeving minimaal was.


1990 – ASC HILVERSUM HURRICANES


Ons SB Herenteam dat in 1990 ongeslagen Europees Kampioen werd in Praag

Mede door de betrokkenheid van Rob de Boer sr. werd de mogelijkheid onderzocht om in te trekken bij BSC Hilversum. Na het warme welkom bij het toenmalige bestuur kregen de american footballers vaste roots bij BSCH op 29 augustus 1990. Samen gingen ze verder onder de naam ASC Hilversum Hurricanes en al vrij snel werd het voetbalveld omgetoverd tot een combinatieveld voor jeugdhonkbal en american football.

Honkbal, softbal, peanutbal in Hilversum en wat er aan voorafging (1984), Nico Dunnebier en Roel Mulder.
Met dank aan Paul Zuidema, Frits Budding en Erik Ultee.


EREGALERIJ


In deze eregalerij zijn leden benoemd die elk op hun eigen manier een belangrijke bijdragen hebben geleverd aan het voortbestaan, de groei en de ontwikkeling van onze vereniging.

Erevoorzitters


Leo van Gardingen †

Benoemd in …

Addie Braakman †

Benoemd in 2019

Ereleden


Bram van Kooi †

Benoemd in 1991

Luut van Bon †

Benoemd in 1992

Wim Baas †

Benoemd in 2002

Leden van Verdienste


1972 – Lucia Victoria †

1973 – Piet van Baak †

1974 – Henk van de Pol

1982 – Bram van Kooi †

1985 – Piet van Rossum †

1986 – Nico Toes

1989 – Henk Dekker

1991 – Didi Quant
1991 – Rob Sprong sr. †

1992 – Guus Kretzer
1992 – Henk Pierlôt †

Leden van Verdienste


1995 – Allan Henriquez
1995 – Nico Dunnebier

1998 – Wim Baas †

2001 – Danny van Kooi

2004 – Erik Ultee

2011 – Frits Budding sr.

2017 – Els Braakman
2017 – Louise Budding

2019 – Addie Braakman †
2019 – Rob Karel