Officials

Home » Voor leden » Officials

De Hilversum Hurricanes kan niet bestaan zonder de inzet van onze vrijwilligers. Er zijn een hoop mensen achter de schermen betrokken, want vrijwilligerswerk blijft de basis voor het goed functioneren van een vereniging. Lees meer over onze vrijwilligersmogelijkheden bij voor leden.

Teams en wedstrijden worden begeleid door teambegeleiders en officials die elk zo hun eigen taken hebben. Wat de specifieke vrijwilligerstaken zijn, staan hieronder kort en bondig uitgelegd. Wil je daarna nog meer weten? Neem dan vooral contact op met de bijbehorende coördinator.

Scorer

Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter, maar ook niet zonder scorer. Bij de Beeballers is dat scoren heel eenvoudig: een cirkel betekent dat de speler aan slag is, een kruis door die cirkel betekent dat-ie is uitgegaan en als hij gescoord heeft kleur je de cirkel in voor het punt. Heel veel ouders herkennen dit vast wel. Maar bij jeugdwedstrijden kan het scoren al behoorlijk ingewikkeld worden, en als je het goed wilt doen heb je het tijdens seniorenwedstrijden op hoog niveau puur druk! 

De afgelopen jaren hebben al veel spelers en ouders geleerd hoe dat scoren in z’n werk gaat. Soms gewoon door het te ‘doen’, maar ook door onze eigen scorer cursussen te volgen. Daarin kwam basiskennis aan bod over drie-slag en het verschil tussen een honkslag en een fout, maar werden ook ingewikkelde situaties als binnenhoog, opofferingsslagen en RBI’s uitgelegd.

Wij gaan nog meer aandacht besteden aan het opleiden en begeleiden van scorers. Want het is hartstikke leuk om op de tribune naar een wedstrijd van je zoon, dochter, vader of moeder te kijken en tegelijkertijd zo goed mogelijk alle acties te noteren.  

Scorer Coaches

Twee ‘Scorer Coaches’ zorgen voor begeleiding op maat. Monique Verharen geeft tijdens wedstrijden tekst en uitleg over digitaal scoren via smartphone of tablet en Gaetano Budding zie je weer op de tribune met een ‘klasje’ om het scoren op papier in de praktijk toe te passen. Uiteraard alleen als dat vanwege Corona weer toegestaan is.

Opleidingen

SCORER 1 OPLEIDING: De basisopleiding van de KNBSB is voor iedereen een aanrader! Deze opleiding is bestemd voor iedereen van 15 jaar en ouder die nog vrijwel geen ervaring heeft op het gebied van scoren. De KNBSB biedt deze online opleiding aan voor een paar euro. Heb je daarvoor belangstelling, dan kun je je inschrijven via deze link.

SCORER 2 OPLEIDING: Zodra dat mogelijk is, gaat Gaetano Budding weer zelf scorer cursussen geven. Die opleidingen bestaan uit een deel theorie en het oefenen in de praktijk tijdens wedstrijden die op onze club worden gespeeld. Tijdens die live-sessies zie je heel veel verschillende situaties voorbij komen en vertelt Gaetano hoe je deze het beste kunt scoren. Hij gebruikt daarvoor de papieren scorebloks. Je kunt je alvast aanmelden via officials@hurricanes.nl

Wil je graag een officieel KNBSB-diploma hebben van de Scorer 2 opleiding – bijvoorbeeld omdat je ook de Scorer 3 opleiding wilt volgen – dan moet je de cursus bij de bond volgen. Je kunt via deze link bekijken wat daarvoor de kosten en criteria zijn. Besluit je om de opleiding bij de bond te volgen dan kun je je via dezelfde link aanmelden. 

SCORER 3 OPLEIDING: Wil je echt op het hoogste niveau een wedstrijd kunnen scoren, dan kun je je via de KNBSB opgeven voor de Scorer 3 opleiding in Nieuwegein. Deelnemers moeten aan het begin van de opleiding 18 jaar zijn en het bondsdiploma van de Scorer 2 opleiding op zak hebben. Het is een pittige opleiding, die drie volledige zaterdagen beslaat, plus een theorie-examen en een praktijk-examen. Voor meer informatie kun je deze link naar de KNBSB website volgen.

DIGITAAL SCOREN: Honk- en softbal is een sport van statistieken. Het is dus geen wonder dat digitaal scoren veel handiger is als je de prestaties van je spelers tot in detail wilt analyseren. Monique Verharen heeft zich de afgelopen jaren bekwaamd in het digitaal scoren via smartphone of tablet en brengt die kennis graag over op anderen. Als je belangstelling hebt voor deze vorm van scoren, meld je dan alvast bij ons aan via officials@hurricanes.nl. Zodra de Corona-maatregelen het toestaan, gaan we ook met deze vorm van scoren aan de slag.

Meer informatie

Als Vereniging Officials Coördinator kan Inge Groot je alles vertellen over de opleidingen en hoe we het voor jou zo leuk mogelijk willen maken om scorer te zijn. Stuur een mailtje naar officials@hurricanes.nl en zij kan je in contact brengen met Gaetano Budding en/of Monique Verharen.

Scheidsrechter

Een wedstrijd kan niet zonder scheidsrechter. En iedereen die zelf speelt, weet hoe fijn het is als die scheidsrechter stevig in z’n schoenen staat. De afgelopen jaren hebben we in onze vereniging al veel (jonge) scheidsrechters achter de plaat zien staan. Sommigen omdat ze daarvoor werden aangewezen, maar ook een groot aantal omdat ze het gewoon leuk vinden. Wij gaan nog meer aandacht besteden aan het opleiden, begeleiden en coachen van scheidsrechters en daarbij ligt de nadruk op plezier, omdat we dat het allerbelangrijkste vinden! 

Umpire Coaches

Een team van zogeheten ‘Umpire Coaches’ zorgt voor begeleiding op maat. Dat betekent dat jonge, onervaren scheidsrechters voor, tijdens en na de wedstrijden geholpen worden door scheidsrechters met de nodige kilometers op de teller. Ze bereiden je voor op de wedstrijd, geven je tips hoe je omgaat met lastige ouders of coaches en na afloop bespreken ze wat goed ging, wat je anders had kunnen doen en vooral wat je leuk vond. Tijdens de wedstrijd kun je bovendien altijd een beroep op ze doen als je twijfelt over een beslissing. Deze Umpire Coaches zijn:

  • Sandrino Budding
  • Inge Groot
  • Adri de Vrieze
  • Mark Uiterwijk Winkel

Internationals en bondscheidsrechters

De meer ervaren scheidsrechters krijgen geen persoonlijke begeleiding, maar vooral kansen om te leren van de besten-van-de-besten. Tijdens het seizoen nodigen we af en toe een oud-bondsscheidsrechter of oud-international uit, waarmee je samen een wedstrijd leidt. Met één plaatscheidsrechter en drie veldscheidsrechters, zoals bij de MLB of NCAA. Ook laten we bondsscheidsrechters bij ons op de vereniging vertellen over de leuke ervaringen die zij in hun lange carrières hebben opgedaan. 

Opleidingen

UMPIRE 1 OPLEIDING: Wist je dat er bijna 40 Hurricanes-leden zijn die hun Umpire-1 diploma van de bond hebben behaald? Dat is een hele leuke, eenvoudige online instapcursus voor zowel leden als niet-leden. Als je je lidmaatschapsnummer van de KNBSB invult (je vindt je nummer in de KNBSB-app bij ‘Digitale Pas’) krijg je het officiële diploma toegekend, maar het is voor je familie en vrienden ook leuk om de spelregels te leren. Ga naar https://www.honkbal-softbalmasterz.nl/ 

UMPIRE 2 OPLEIDING: Als je al vaker als scheidsrechter een wedstrijd hebt geleid, als je je kennis wilt vergroten of als je achter de plaat meer zelfvertrouwen wilt krijgen, is de Umpire 2 opleiding een mooie volgende stap. Deze opleiding geven we elk jaar zelf op de vereniging en in 2022 hebben 13 spelers hun U2-diploma behaald. Op zaterdag 18 maart 2023 organiseren we opnieuw een Umpire-2-opleiding. Meld je gelijk aan of lees verder!

UMPIRE 3 OPLEIDING: Als je de smaak echt te pakken hebt gekregen, is er ook nog een Umpire-3 opleiding. Dat is een zware cursus van de KNBSB die bestaat uit zes tot acht workshops, praktijkdagen en een ‘proeve van bekwaamheid’. 

De minimumleeftijd is 16 jaar, je moet het U2 diploma op zak hebben en als je de opleiding met succes hebt afgerond kun je zelfstandig landelijke wedstrijden leiden van senioren 1e en 2e klasse en de hoogste jeugdklassen honkbal en/of softbal. Bij de Hurricanes hebben we momenteel twee officieel geaccrediteerde U3 scheidsrechters, en eentje in opleiding.

Meer informatie

Als Vereniging Officials Coördinator kan Inge Groot je alles vertellen over de opleidingen en hoe we het voor jou zo leuk mogelijk willen maken om scheidsrechter te zijn. Stuur een mailtje naar officials@hurricanes.nl, bel haar op 06-51318191 of spreek haar aan op het veld.