Teambegeleiding


Home » Voor leden » Teambegeleiding

De Hilversum Hurricanes kan niet bestaan zonder de inzet van onze leden. Er zijn een hoop mensen achter de schermen betrokken, want vrijwilligerswerk blijft de basis voor het goed functioneren van een vereniging. Lees meer over onze mogelijkheden bij voor leden. Uiteraard zoeken wij steeds uitbreiding met nieuw en fris kader die een steentje voor de vereniging wil bijdragen. Het gaat erom dat wij de jeugd en senioren kunnen assisteren met de hulp van technisch, maar ook niet-technisch kader. Er zijn genoeg mogelijkheden dat je ook de technische kennis van honk- of softbal kunt leren. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjanne Middelink via jeugdhonksoftbal@hurricanes.nl.


TRAINER/COACH


Een team kan niet zonder een trainer en een coach. Die twee functies kunnen in een persoon zitten, maar ook verschillende mensen kunnen beide functies uitvoeren. Als trainer ben je aanwezig bij de trainingen van het team en bereid je deze voor. Als coach ben je begeleid je en stuur je het team aan tijdens de wedstrijd. Ook bekijk je tijdens de wedstrijden verbeterkansen en overleg je met de trainer hoe hier in de trainingen aandacht aan te besteden. Heb je daar geen ervaring in, dan staan er altijd ervaren trainers/coaches klaar die je hiermee kunnen helpen en je vragen willen beantwoorden. Het allerbelangrijkste is dat je zelf enthousiast bent en de spelers wat wilt leren.

Opleidingsmogelijkheden


Veelal starten ouders met het trainersvak door bij de trainingen van hun kind te blijven kijken en vervolgens een handje te helpen. Binnen onze club werken we sinds een aantal jaar volgens het ‘train de trainer’ principe: binnen en buiten het seizoen houden we sessies met de coaches over onderwerpen waar op dat moment vragen over zijn. Dit kan alle kanten op gaan. Van ‘hoe leer ik mijn spelers beter slaan’ tot ‘hoe zet ik een goede training op’ tot ‘hoe ga ik om met het gedrag wat een speler vertoont’. Op het moment dat we externe specialisten inhuren (bijvoorbeeld pitchertrainers), dan zien we ook graag dat de eigen coaches bij de trainingen aanwezig te zijn om te leren.

Mocht iemand zo enthousiast zijn en zich verder wil ontwikkelen in het trainen en coachen, dan is het mogelijk de opleidingen van de KNBSB te volgen. Alles over deze verschillende opleidingen vind je hier.

De kerntaken van een trainer/coach


structureren – je maakt afspraken, biedt structuur en duidelijkheid, zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt;
stimuleren – je maakt enthousiast, deelt complimenten uit en legt de nadruk op wat goed gaat. Fouten maken is goed, want daar leer je van;
individueel aandacht geven – je zorgt dat iedere speler zich gewaardeerd en gezien voelt. Bovendien stem je al je aanwijzingen af op het niveau van de speler;
regie overdragen – je stelt open vragen aan de spelers, luistert naar ze en probeert hen stapsgewijs verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces.

Als trainer en/of coach ben je een rolmodel voor de spelers: gedraag jij je respectvol naar een tegenstander en scheidsrechter, dan doen je spelers dat ook. Behandel jij iedereen gelijk, dan doen zij dat ook. Stel jij je sportief op na verlies, dan leren zij dat ook.


TEAMMANAGER


Voor een trainer/coach is het fijn een ‘manager’ binnen het team te hebben die ondersteunende taken op zich neemt. Dit kan heel goed iemand zijn die helemaal geen verstand van het spelletje heeft, maar graag ‘iets’ voor het team wil doen. De teammanager is de regelaar van het team en heeft nauw contact met de trainers/coaches. Onderling spreken zij de taken van de teammanager af. Een aantal zaken die een teammanager op zich zou kunnen nemen: de WhatsApp groep bijhouden (bijv. nieuwe spelers toevoegen), het rij- en kantinerooster opstellen en controleren, nieuwe ouders in het team wegwijs maken, een teamuitje organiseren en/of de aanwezigheid van wedstrijden inventariseren. De teammanager kan ook degene zijn die na de wedstijd checkt of al het materiaal weer mee is. Kortom: iemand die onmisbaar is voor het team en er voor zorgt dat de trainer/coach zich bezig kan houden met het leren van het spelletje aan de spelers en ‘de randzaken’ uit handen kan geven.


SCORER


De scorer is een onmisbaar persoon binnen de teambegeleiding. De scorer houdt de stand en de acties bij van de wedstrijden. Zo kunnen wij achteraf gelijk de stand invoeren en hebben de coaches inzicht in de acties die plaatsvonden en de statistieken van de spelers. Gebaseerd daarop kan de trainer/coach zijn training aanpassen aan de behoeftes. Lees meer over de scorer bij Officials