Sportmaterialen aanschaffen

Home » ‘t Winkeltje » Sportmaterialen aanschaffen

Voor je start bij een nieuwe sport is het belangrijk om te weten wat je allemaal moet hebben, maar vooral ook hoe je daar aan komt. De materialen van onze sporten zijn niet overal zomaar verkrijgbaar of van kwalitatief niveau. Hierom geven wij op deze pagina informatie over waar je wat kan vinden, maar vooral ook waar je op dient te letten. Voor het aanschaffen van een honk- of softbaltenue en merchandise kun je verder lezen bij ’t Winkeltje. Het tenue voor american (flag) football hoeft niet aangeschaft te worden.

De tips hieronder zijn allemaal adviezen en richtlijnen. Het kan zijn dat dit voor jouw persoonlijke situatie anders is. Wij proberen enkel sturing te geven aan waar je op dient te letten. Daarnaast is het raadzaam om teamgenoten en coaches om advies te vragen en te kijken wat zij hebben. Ga niet zomaar op eigen initiatief nieuwe materialen aanschaffen, want het kan onbedoeld een miskoop zijn. Tenslotte adviseren wij altijd naar een gespecialiseerde winkel te gaan, zoals Forelle (al onze sporten), Covee of SSK (honk- en softbal). Deze winkels hebben een veel groter assortiment en beschikken over de juiste kwaliteit. Echter, het kennisniveau van de winkelmedewerkers is niet altijd op het gewenste niveau, dus volg hen niet blindelings.

Wat heb ik nodig voor American football?

De vereniging biedt de eerste weken leenmateriaal aan, zoals shoulderpads en helm. In deze weken kun je erachter komen wat de ideale uitrusting is voor jou. Het kopen van je uitrusting gaat volledig op eigen kosten. Materialen worden gemaakt voor specifieke posities, dus kom er eerst achter op welke positie jij gaat spelen. Koop niet zomaar wat er mooi uitziet. Materialen zijn duur en het is zonde als je de verkeerde maat of verkeerde uitrusting koopt.

Je uitrusting bestaat minimaal uit: shoulderpads, helm met facemask, kneepads en een bitje. Overige (beschermings)materialen zijn op eigen initiatief, maar wij raden aan bij teamgenoten na te vragen wat zij hebben. Een girdle (broek met padding) is geen overbodige luxe. Voor het aanschaffen van materialen kun je binnen Nederland terecht bij de gespecialiseerde american footballwinkel Forelle. In onze eigen shop verkopen wij wel bitjes, enkele delen van het tenue en merchandise.

Shoulderpads

Shoulderpads zijn er in veel verschillende maten en gemaakt voor specifieke posities. Een maat te groot of te klein en je kan niet vrij bewegen. Bij de smallere jongens kan het zomaar zijn dat je een kindermaat nodig hebt. Het gaat er uiteindelijk om dat de shoulderpads aansluiten en veiligheid creëren. Koop altijd pas shoulderpads op het moment dat je weet welke positie je gaat spelen. Shoulderpads voor de verkeerde positie en je kan niet je taken goed of veilig uitvoeren. In de basis zijn er de volgende soorten shoulderpads:

Linemen pads: De zwaarste en sterkste shoulderpads voor voldoende bescherming tegen de constante klappen. Hierdoor zijn linemen wel sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid met hun armen.
All purpose pads: Stevige shoulderpads die voldoende bescherming bieden voor de meeste posities met voldoende bewegingsvrijheid.
Skilled positions pads: Lichtgewicht shoulderpads voor snelheid en bewegingsvrijheid, hierdoor bieden deze shoulderpads minder bescherming.
Quarterback pads: Lichtgewicht en minimalistische shoulderpads voor snelheid en bewegingsvrijheid. Deze shoulderpads geven de minste bescherming.

Naast de shoulderpads is het mogelijk om ribprotectors of backplates te kopen voor extra bescherming van respectievelijk de ribben of de rug. Voornamelijk running backs, defensive backs en wide receivers spelen met backplates, omdat er een grotere kans is dat zij in de rug worden getackled.

Helm met facemask

Een passende helm voorkomt de meest akelige situaties. Neem hierbij dan ook zeker niet genoeg met minder. Pas voor het kopen van een eigen helm eerst helmen van teamgenoten en de club. Een maat te klein of een maat te groot is al risicovol. De helm moet goed aansluiten op je hoofd. Er zou geen ruimte moeten zijn tussen je slaap en kaak en de helm in. Als je de helm draagt, moet deze niet kunnen bewegen. Zorg ervoor dat de helm de kleur ‘Royal’ heeft.

Afhankelijk van je positie heb je een gesloten of open facemask nodig of iets daar tussenin. Koop dus pas een helm met facemask als je weet welke positie je gaat spelen. Zo spelen quarterbacks, defensive backs en wide receivers met een open vizier om het veld te overzien, terwijl linemen spelen met een beperkt vizier met versteviging voor voldoende bescherming. Naast een helm en facemask dien je ook chin straps en een bitje te hebben. De chin strap is verbonden aan de helm en voorkomt dat het hoofd uit de helm kan, doordat het via de kin is verbonden. Het bitje beschermt je mond en tanden. Het bitje mag niet wit zijn, omdat het onderscheid met de tanden zichtbaar moet zijn.

Beenbescherming

Er zijn verschillende soorten beenbeschermers. Deze zijn niet verplicht, maar wij raden aan je teamgenoten na te vragen wat zij gebruiken. Zo zijn er thigh pads, knee pads, hip pads en tailbone pads. De een is belangrijker dan de ander. Deze pads kunnen gelijktijdig in een football pants of girdle gekocht worden, maar ook per stuk. Ook nu is er weer verschil tussen posities. Linemen spelen met zwaardere en stevigere pads, terwijl wide receivers spelen met lichtere en meer beweegbare pads.

Wat heb ik nodig voor honkbal, softbal, beeball of g-honkbal?

Het kopen van een handschoen, nopschoenen en toque (jongens) zijn voor eigen rekening. Meiden worden aanbevolen een gezichtsmasker aan te schaffen. Slaghelmen, knuppels, catcherpakken mogen op eigen initiatief gekocht worden, maar deze biedt de vereniging ook per team aan. Alle andere sportgerelateerde (beschermings)materialen mogen op eigen initiatief gekocht worden. Let bij het kopen van deze materialen altijd op de Hurricanes huisstijl.

Voor het aanschaffen van materialen adviseren wij altijd naar een gespecialiseerde honk- en softbalwinkel te gaan, zoals Covee, Forelle of SSK. Hier weet je zeker dat je voldoende kwalitatieve materialen krijgt en dat de medewerkers je goed op weg helpen. In onze eigen shop verkopen wij de tenues en merchandise en zijn basismaterialen voor beginners te koop.

Handschoen

De handschoen is misschien wel het belangrijkste eigendom van een speler en moet meerdere jaren mee kunnen gaan. Hierom is het belangrijk dat je een handschoen vindt, waarmee jij lekker speelt. De belangrijkste factoren voor een goede handschoen zijn dan ook de grootte van de handschoen en jouw persoonlijke voorkeur. Houd bij het aanschaffen van een handschoen rekening met de hand waarvoor je het koopt: LHT = Left Hand Thrower (gooit links, vangt rechts), RHT = Right Hand Thrower (gooit rechts, vangt links). Wij adviseren altijd een handschoen zelf te passen (in de winkel of bijvoorbeeld van een teamgenoot). De handschoen grootte wordt bepaald door de grootte van het vangvak, niet de grootte van de hand. Over het algemeen kun je de volgende maattabel aanhouden:

*Dit zijn richtlijnen om een inschatting te geven. Deze kunnen per merk en persoon verschillen.

Knuppels

De vereniging biedt knuppels aan per team, maar wij zien dat veel leden het fijn vinden om hun eigen knuppel te hebben. Hierom geven wij hier een uitleg waar je op moet letten. Een verkeerde knuppel kan de slagprestatie verminderen of in sommige gevallen illegaal zijn in jouw competitie.

Honkbal Pupillen en Aspiranten mogen alleen slaan met USA batstandard-knuppels. Dit betekent dat de knuppel voorzien is van het USA Bat-logo. Honkbal Junioren mogen slaan met USA batstandard-knuppels en BBCOR-knuppels. Dit betekent dat de knuppel voorzien is van het USA Bat-logo of BBCOR-logo. BBCOR knuppels mogen maximaal een barrel van 2 5/8′‘ hebben. De reden hiervoor is veiligheid. Je kan minder hard met deze knuppels slaan. Bovendien zijn de knuppels zo eenvoudig te controleren door de verenigingsscheidrechters. Let op: Enkel onderstaande logo’s zijn dus toegestaan! Er zijn ook USSSA knuppels verkrijgbaar binnen Europa, maar deze zijn niet toegestaan in onze jeugdcompetities! Honkbal Senioren, Softbal en Beeball hebben geen restricties op knuppelmerken.

Wij adviseren de knuppellengtes per leeftijd, zoals in de tabel weergeven. Lichaamslengte en -gewicht zijn van invloed op de knuppellengte. Hierom kan het zijn dat een andere knuppellengte passender is. Het gewicht van een knuppel wordt uitgedrukt in een negatief getal. Dit is het verschil dat een knuppel in ounces minder weegt dan het in inches lang is. Voorbeeld: Een knuppel van 33″ -3 is 33 inch lang en weegt 33-3=30 oz. Wij adviseren aan beginnende spelers altijd de voorkeur te geven aan lichtere knuppels om eerst hun techniek en controle te beheersen. Als fysieke test om te bepalen of de knuppel passend is, houd je de knuppel onderaan de grip vast (tegen de knop) tussen duim en wijsvinger en houd je je arm gestrekt voor je uit. Blijf je beheerst controle houden? Dan is dit een juist gewicht voor jou.