Even voorstellen: Tim Zwaan

Category: Clubnieuws 786
©Inge Groot

Mijn naam is Tim Zwaan (54), hoofdcoach van de Softbal Dames 1, gescheiden en ik woon samen met twee Maine Coon’s. In het dagelijks leven ben ik verkoper bij Douwe Egberts. Zelf ben ik zo’n 35 jaar geleden begonnen met spelen, maar na enkele blessures al snel overgestapt op coaching.

Loopbaan

Begonnen bij de Softbal Junioren van Quick Amersfoort, Softbal Dames 2, Honkbal Junioren, het 2e Honkbal Herenteam van Quick en vervolgens het 1e Honkbal Herenteam van Quick samen met mijn maatje René de Vries. In 1996 had ik het geluk om via Bill Froberg (helaas overleden red.) en de KNBSB om twee weken te mogen rondkijken bij de springtraining van de Atlanta Braves in Amerika. Al hun teams van single A tot Major League trainden en speelden hun oefenwedstrijden in West Palm Beach Florida. Ik was daar samen met Gijs Seldenrijk en Michel Aussems, we konden alles zien en elke middag kregen we zelf onderwijs van een specialist: pitching, catching, fielding en hitting.

Naast Quick was ik 1 jaar hoofdcoach van Honkbal Heren 1 van Robur ’58 (Apeldoorn) en drie jaar hoofdcoach van de honkbal heren van HCAW 2 (Bussum) welke toen in de overgangsklasse speelde. Hierna keerde ik weer terug bij mijn oude cluppie Quick waar ik nog 2 jaar Heren Honkbal 1 en 2 jaar de Softbal Dames 1 gecoacht heb. De laatste paar jaren deed ik het iets rustiger aan en heb ik nog de Softbal Dames 1 van The Red Caps uit Leusden gecoacht.

Afgelopen jaar had ik wel weer zin om op een wat hoger niveau te gaan werken en via Amber Dammers en Cees van Ancum ben ik uiteindelijk bij Hilversum Hurricanes terecht gekomen.

Visie

Mijn visie op onze sport is heel eenvoudig: eerst zorgen voor een goede defense, want een solide verdediging stopt de aanval van de tegenpartij. De laatste jaren is er toch meer focus op het slaan komen te liggen, want je zal zelf moeten scoren om een wedstrijd te kunnen winnen. Ik ben geen fan van slappen/bunten en wat voor andere capriolen ook, tenzij iemand dit heel goed kan uitvoeren. Ik hou vooral van hard slaan en we werken eraan dit met ons team te kunnen uitvoeren, maar waar nodig volgen er altijd aanpassingen naar de mogelijkheden van het team.

Opleiding

Ik heb een commerciële MBO opleiding gevolgd en in de sport een jeugdcoachcursus en een hoofdklasse coachcursus via de KNBSB gevolgd. Daarnaast heb ik ook vele jaren meegewerkt aan trainingskampen en trainingen van de KNBSB voor zowel talenten als “recreanten”. 

Interesses

Naast honk- en softbal kijk ik graag Amerikaanse sporten, voetbal alleen als het echt belangrijk is, tennis en ik golf zelf wel eens, maar dit is inmiddels al weer een flinke tijd geleden. Daarnaast hou ik  erg van geschiedenis, dat uit zich in een eigen bibliotheek, films, series en historische festivals. Je ziet dit ook wel terug in mijn woonkamer. Verder heb ik interesse voor Classic Cars, speciaal bier, whisky (geen drankprobleem) en goede series.  

Hilversum Hurricanes Softbal Dames 1

We zijn eind februari begonnen met de training en het uitblijven van wedstrijden wreekt zich nu een beetje. We willen natuurlijk naar een vast doel toe werken. Het is een enthousiast team met ervaren en talentvolle jeugdspeelsters, een mooie wisselwerking. Het team is de laatste jaren helaas wat ervaren speelsters kwijtgeraakt (gezinnetje red.), maar dit wordt goed aangevuld met talentvolle jeugdspeelsters. Er zijn best zorgen om het team, Daar kunnen we niet omheen draaien. Een smalle selectie met ook nog enkele blessures en sommige meiden die nog herstellende zijn. Dus 14 inningen in een weekend spelen wordt best een hele uitdaging. Maar zoals ik al aangaf het is een leuk team met echt wat jong talent ook, dus we proberen er een mooi seizoen van te maken. Dat dit een gezellige club is wist ik al een tijdje, dus als team zijn we super blij dat het clubhuis eindelijk weer open mag en dat we na onze activiteiten ook meer de ontspanning met elkaar kunnen opzoeken. Mijn indruk van de club is heel positief: fijne mensen, gezellig en er samen hard aan willen werken om het niveau binnen de vereniging te blijven verbeteren. Ons doel is om leuk mee te gaan draaien in de 2e klasse en proberen met jong talent en hier en daar een gerichte versterking zo snel mogelijk weer richting de top van onze 2e klasse te komen.

Graag tot ziens langs de lijn bij onze Softbal Dames 1!

Related Articles