Clubheld: Yolanda van den Berg

Category: Clubheld 106

In deze rubriek brengen wij verschillende leden onder de aandacht die veel werk voor de club verzetten. Op deze manier geven wij hen de spotlight die ze verdienen én hopen wij andere mensen te enthousiasmeren om samen met hen de club nog mooier te maken!

Lees hieronder meer over Yolanda of leer haar kennen in dit filmpje!

1. Kan je in het kort uitleggen wie je bent?

Ik ben Yolanda van den Berg. Ik ben 52 jaar en al jaren catcher en aanvoerder van Dames 3 (sinds kort 4).

2. Hoe lang ben je al lid van de Hurricanes?

Ik ben lid sinds ik in Hilversum ben komen wonen, in 2001, of misschien het jaar daarna. Ik begon toen bij Dames 1 als midvelder. Sinds jaar en dag speel ik ondertussen met veel plezier bij Dames 3, wat per dit jaar Dames 4 is geworden.

3. Hoe lang doe je al vrijwilligerswerk voor de Hurricanes?

Ik denk bijna net zo lang als ik lid ben, dus ruim 20 jaar. Ik werd destijds gevraagd door mijn teamgenoot Marjanne om haar te helpen als assistent-jeugdtrainer. Omdat ik voor mijn werk in de culturele sector veel werkte met kinderen, leek me dat heel leuk en leerzaam.

4. Waarom doe je eigenlijk vrijwilligerswerk?

Ik ben begonnen omdat het me leuk leek. Gaandeweg kreeg ik steeds meer het besef van dat een vereniging eigenlijk niet meer is dan een verzameling mensen. En dat de club dus alleen maar draait op de vrijwillige inzet van leden. Zodoende ben ik me ook meer gaan inzetten, want de vereniging ben je samen. En dat ben je dus ook zelf.

5. Wat voor taken doe je allemaal?

Sinds een jaar of 10 à 15 ben ik aanvoerder van mijn team. Verder organiseer ik sinds 2012 elk jaar NLdoet; ik meld ons aan, regel subsidie en schrijf de verantwoording. Ik doe de inkopen en klus me twee dagen helemaal suf. Ik ben lid van de kascommissie en van de commissie die zich buigt over een nieuw clubhuis. Verder doe ik hand-en spandiensten wanneer nodig, zoals de geel-blauwe bordjes maken die op diverse plekken hangen, cakes bakken of helpen tijdens evenementen.

6. Welk taken vind je het leukste om te doen en waarom?

NLdoet, met als reden dat het zoveel oplevert. Ik begin alleen, met de aanmelding en de subsidieaanvraag. Daarna regelen we met zijn zessen de kluslijst, de interne communicatie, de klusindelingen en de inkopen. Op NLdoet-vrijdag krijgen we aanvulling van andere leden en soms externe klussers, en op de zaterdag groeit het uit tot 80-100 man die over het hele terrein aan het werk is. In twee dagen tijd wordt zo ons complex weer spik en span gemaakt. Tijdens NLdoet laten we echt zien wat het betekent een vereniging te zijn.

7. Waar ben je het meest trots op in wat je doet/gedaan hebt?

‘Trots’ vind ik een lastig principe. Maar ik kan me wel heel tevreden voelen over het feit dat ik niet alleen afneem bij de vereniging, maar ook echt mijn steentje eraan bijdraag. En natuurlijk dat NLdoet bij ons al elf jaar een succes is.

8. Zijn er taken waar je wel hulp bij zou willen gebruiken?

Vooral in de uitvoering bij NLdoet natuurlijk: hoe meer leden er komen, des te meer er gedaan wordt en vooral: hoe fijner iedereen daarna aan het wedstrijdseizoen kan beginnen.

9. …of eventueel over zou willen dragen aan iemand anders?

Op dit moment hoef ik eigenlijk niks over te dragen.

10. Waarom zou eigenlijk iedereen een clubheld moeten willen worden?

Ik denk niet dat iedereen meteen een clubheld hoeft te worden, maar wel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid als clublid moet nemen. Een vereniging is immers geen organisatie met personeel. Je kunt daarom niet alleen maar afnemen. Je moet ook je steentje bijdragen en je verantwoordelijkheid nemen. We moeten met elkaar de vereniging draaiend houden. En dat is ook het leuke eraan; je leert andere leden kennen, doet kennis en ervaring op en zet je in voor het gemeenschappelijk doel. Met zoveel verschillende taken is er ook voor iedereen wel iets te doen!

Related Articles